Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pri pamätníku Červenej armády vo Viedni zhotovili portréty Navaľného

Rakúske graffiti duo Joel Gamnou maľuje maľbu s portrétom zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného na múre vo Viedni 27. marca 2024. Foto: TASR/AP

Navaľného portréty vo Viedni zhotovilo rakúske graffiti duo, ktoré si hovorí Joel Gamnou.

Viedeň 28. marca (TASR) - Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry AP.

Portréty boli dokončené v stredu, a to na múre za zmieneným pamätníkom padlých sovietskych vojakov, ktorý bol už skôr natretý ukrajinskými národnými farbami - modrou a žltou - v reakcii na vypuknutie ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022.

Pamätník vyobrazujúci vojaka Červenej armády bol osadený po tom, ako sovietske vojská na konci druhej svetovej vojny v roku 1945 obsadili Viedeň.

"Tento pomník pripomína obete diktatúry a aj pán Navaľnyj je zjavnou obeťou diktatúry," povedal rakúskej agentúre APA Maximilian Schaffgotsch z nadácie rodiny Schwarzenbergovcov.

Navaľnyj zomrel 16. februára v trestaneckej kolónii IK-3 v Jamalsku. Tam si vo veľmi tvrdých podmienkach odpykával 19-ročný trest odňatia slobody, ktorý bol považovaný za politickú odplatu za jeho dlhoročnú kampaň proti politike šéfa Kremľa Vladimira Putina. Za mrežami bol od januára 2021, keď sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa uzdravoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok.

Ruské úrady uviedli len, že zomrel prirodzenou smrťou, vraj následkom "syndrómu náhleho úmrtia". Jeho príbuzní a spolupracovníci sú však presvedčení, že bol zavraždený na príkaz Kremľa. Zodpovednosť za politikovu smrť pripisujú Putinovi aj západní politici.

Navaľného portréty vo Viedni zhotovilo rakúske graffiti duo, ktoré si hovorí Joel Gamnou. "Zatiaľ máme len pozitívne ohlasy," povedal Jonathan Gamperl, jeden z dvojice týchto umelcov.

Zahraniční Rusi známi pod skratkou KSORS sa však na Facebooku sťažovali, že múr za pamätníkom Červenej armády je "zneužívaný na politické účely".

APA pripomína, že oproti ruskému veľvyslanectvu vo Viedni vznikol aj provizórny spomienkový pamätník Navaľného, ktorý však bol v priebehu ostatných dvoch týždňov už dvakrát odstránený, pričom viedenská prokuratúra zvažuje, že tieto incidenty prešetrí.