Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vandali založili požiar v mešite vo východnom Jeruzaleme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na mešite sa z vonkajšej strany našli graffiti v hebrejčine, ktoré bolo síce ťažké dešifrovať, ale ich autormi sú zrejme ultranacionalistickí Izraelčania.

Jeruzalem 24. januára (TASR) - Izraelská polícia v piatok informovala, že vyšetruje prípad založenia požiaru v mešite na predmestí Jeruzalema, píše agentúra AP.

Na mešite sa z vonkajšej strany našli graffiti v hebrejčine, ktoré bolo síce ťažké dešifrovať, ale ich autormi sú zrejme ultranacionalistickí Izraelčania. "Ničíte Židov? My (zo židovskej predjordánskej osady Kumi Ori) ničíme nepriateľov!," znela časť nápisu, pričom išlo o zjavnú narážku na ničenie židovských osád v Predjordánsku.

Mešita sa nachádza v arabskej mestskej časti Bajt Safáfá vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael v roku 1967 anektoval.

Izraelskí nacionalisti stáli aj za nedávnymi útokmi na Palestínčanov a ich domy v oblasti západného brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme.

Izraelské osady vybudované v Predjordánsku sú medzinárodným spoločenstvom považované za ilegálne a ich rozširovanie, ako i budovanie ďalších je označované za hlavnú prekážku pre dosiahnutie mieru v tejto časti Blízkeho východu. Ide totiž o územie, ktoré by sa malo stať súčasťou palestínskeho štátu.