Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V rieke Tisa na ukrajinských hraniciach našli telá dvoch mužov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa rumunských úradov od začiatku vojny na Ukrajine prekročilo rieku Tisa viac ako 6000 ľudí.

Kyjev/Londýn 28. apríla (TASR) - Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť, informovala v nedeľu britská stanica BBC.

Pohraničníci si telá v rieke všimli ešte v sobotu večer pri hliadkovaní na ukrajinsko-rumunskej hranici. Na miesto boli privolaní záchranári a policajti. Pre vysoké pereje a silné prúdy sa však telá z vody podarilo dostať až v nedeľu ráno.

Po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu ukrajinské úrady zakázali mužom vo veku od 18 do 60 rokov cestovať do zahraničia. Niektorí muži, ktorí sa obávajú povolania do vojny proti Rusku, sa snažia na útek z Ukrajiny využiť aj rieky či horské masívy, aby takto unikli pohraničnej kontrole.

BBC dodala, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je to už 24. prípad, keď muži v mobilizačnom veku zahynuli pri pokuse o preplávanie pohraničnej rieky Tisa.

Podľa rumunských úradov od začiatku vojny na Ukrajine prekročilo rieku Tisa viac ako 6000 ľudí.

Ukrajinské médiá v tejto súvislosti informovali, že ukrajinská pohraničná stráž v okrese Mukačevo, ktorá hliadkuje na 316 kilometroch hranice - z toho 120 kilometrov pozdĺž Tisy -, vlani zadržala aj niekoľko desiatok prevádzačov.

Kým prevádzačov zvyčajne obvinia z nezákonného konania, na tých, ktorí chceli preplávať Tisu, sú vypracúvané protokoly v správnom konaní. Príslušníci pohraničnej stráže informácie o nich následne odovzdávajú ukrajinskej tajnej službe, polícii a príslušnej vojenskej správe, ktoré rozhodnú, či tieto osoby v rámci mobilizácie povolajú do služby v armáde.