Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V indickej časti Kašmíru pokračuje už deviatym dňom zákaz vychádzania

Indický moslim kráča okolo príslušníkov indických polovojenských síl, ktorí hliadkujú v indickom meste Džammú 12. augusta 2019 po modlitbách počas sviatku íd al-adhá. Indické úrady zmiernili zákaz vychádzania v regióne Džammú a Kašmír, aby sa moslimské obyvateľstvo mohlo zúčastniť na tradičných modlitbách v rámci sviatku íd al-adhá. Ľudia sa podľa polície budú môcť modliť v okolí svojich obydlí, nemali by sa však odvážiť opustiť tieto oblasti. Úrady v indickej časti Kašmíru zaviedli v pondelok zákaz vychádzania v jeho letnom hlavnom meste Šrínagar a okolitých oblastiach. Zároveň bol zablokovaný prístup na internet, nefungujú súkromné mobilné siete a pevné linky a takisto sú zakázané všetky verejné zhromaždenia. Foto: TASR/AP

Aj napriek týmto opatreniam sa v danej oblasti v pondelok odohral krátky protest, ktorého účastníci skandovali protiindické heslá.

Naí Dillí 13. augusta (TASR) - V Šrínagare - letnom hlavnom meste indického štátu Džammú a Kašmír - a okolitých oblastiach, platí už deviatym dňom zákaz vychádzania, ktorého cieľom je zabrániť miestnemu, prevažne moslimskému obyvateľstvu protestovať proti rozhodnutiu indickej vlády zrušiť autonómny štatút tohto regiónu. V utorok o tom písala agentúra AP.

Indické bezpečnostné zložky, ktoré hliadkujú v uliciach tohto himalájskeho regiónu, povolili v pondelok niektorým veriacim navštíviť mešity v rámci moslimského sviatku obete Íd al-adhá. V posledných dňoch boli v dotknutých oblastiach taktiež nakrátko otvorené obchody.

Miestni obyvatelia však podľa agentúry začínajú trpieť nedostatkom základných tovarov a čelia tiež dlhodobej informačnej blokáde po tom, ako vláda znemožnila prístup na internet, pričom nefungujú ani súkromné mobilné siete a pevné linky.

Aj napriek týmto opatreniam sa v danej oblasti v pondelok odohral krátky protest, ktorého účastníci skandovali protiindické heslá.

Predmetné opatrenia by podľa AP mali trvať najmenej do štvrtka, ktorý je v Indii slávený ako Deň indickej nezávislosti.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, od roku 1989 prebieha ozbrojené povstanie proti indickej vláde.