Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V hlavnom meste Čile nariadili pre násilnosti nočný zákaz vychádzania

Žena kričí pred policajným obrneným vozidlom neďaleko stanice metra počas protestu proti zvýšeniu cien cestovných lístkov metra 18. októbra 2019 v čilskom hlavnom meste Santiago. Foto: TASR/AP

Santiagské metro v piatok večer oznámilo, že jeho celá 140-kilometrová sieť zostane uzatvorená najmenej do pondelka.

Santiago 20. októbra (TASR) - Čilské úrady nariadili v sobotu večer v hlavnom meste Santiago celonočný zákaz vychádzania pre pokračujúce protesty sprevádzané násilím a výtržnosťami. Nepokoje vypukli v piatok po tom, ako vláda zaviedla zvýšenie cien cestovného na metro.

Zákaz vychádzania je prvým od roku 1990, keď bola v Čile obnovená demokracia, uvádza tlačová agentúra DPA. Opatrenie bude platiť v metropolitnej oblasti Santiaga a v dvoch provinciách, nariadilo ministerstvo obrany s tým, že ďalšie kroky sa prehodnotia na základe vývoja situácie.

V príslušných lokalitách bol zároveň nasadený "rozsiahly vojenský kontingent", doplnil armádny generál Javier Iturriaga, ktorý dohliada na bezpečnosť v Santiagu.

Prezident republiky Sebastián Piňera krátko predtým v televízii oznámil, že čilská vláda zvýšenie cestovného na metro v Santiagu, kde žije viac než sedem miliónov obyvateľov, zruší.

"Prioritou našej vlády je zabezpečiť verejný poriadok a bezpečnosť obyvateľstva, ale nikto nemá právo na ilegálne, brutálne násilie. Mám tým na mysli tých, ktorí zničili a podpálili viac než 78 staníc metra v Santiagu," zdôraznil Piňera.

Santiagské metro v piatok večer oznámilo, že jeho celá 140-kilometrová sieť zostane uzatvorená najmenej do pondelka. Počas odstávky sa má určiť rozsah škôd napáchaných na tomto dopravnom systéme.

Cestovné lístky zdraželi z 800 na 830 pesos (v prepočte jedno euro) za hodinovú jazdu. Ich cena sa pritom naposledy zvýšila v januári tohto roka. Vláda následkom napätej situácie v piatok vyhlásila v hlavnom meste výnimočný stav.