Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Británii budú súdiť mužov obvinených zo spílenia ikonického javora

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Dvojicu mužov polícia zadržala vlani v októbri. Z väzby ich však následne prepustili na kauciu. Pred magistrátny súd v Newcastli predstúpia 15. mája.

Londýn 30. apríla (TASR) - Britská polícia vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v Británii - vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland na severovýchode Anglicka.

Ako v utorok informovala agentúra Reuters, šlo o strom, ktorý rástol v tesnej blízkosti Hadriánovho valu na severe Anglicka a pre svoju fotogenickosť bol vyhľadávaný nielen fotografmi i turistami, ale aj nádejnými ženíchmi, ktorí tam žiadali svoje partnerky o ruku. Mnohí ľudia v okolí stromu rozptýlili aj spopolnené pozostatky svojich blízkych. Tento javor "účinkoval" aj vo filme Robin Hood: Kráľ zbojníkov z roku 1991.

Polícia v utorok obvinila dvoch mužov vo veku 38 a 31 rokov z poškodenia stromu a Hadriánovho valu, ktoré patria ochranárskej organizácii National Trust starajúcej sa o kultúrne a prírodné dedičstvo Anglicka. Val bol totiž pri páde stromu tiež poškodený.

Dvojicu mužov polícia zadržala vlani v októbri. Z väzby ich však následne prepustili na kauciu. Pred magistrátny súd v Newcastli predstúpia 15. mája.

Okrem týchto mužov polícia vlani zadržala aj 16-ročného chlapca a 60-ročného muža, ktorí však už nie sú stíhaní.

Po vyčíňaní dvojice obvinených mužov zostala z javora len časť pňa, ktorú momentálne chráni nízke oplotenie. Ochranári dúfajú, že časom z pňa vyrašia nové životaschopné výhonky.

Tímy z National Trust krátko po vypílení stromu zhromaždili na mieste činu aj materiál, ktorý by mohol byť využitý na množenie. Dúfajú, že pomocou rôznych techník štepenia časom vyrastú geneticky identické repliky pôvodného stromu.

Podľa televízie Sky News vyklíčili aj semená pozbierané na mieste po výrube stromu a sú z nich sadenice.

Vypílenie obľúbeného stromu spôsobilo podľa polície "hlboký šok, zármutok a zlobu v miestnej komunite i mimo nej". Javor bol totiž významným krajinným prvkom.

Preslávil ho film o Robinovi Hoodovi z roku 1991 a v roku 2016 získal titul Anglický strom roka. Podľa britských médií patril k najfotografo­vanejším rastlinám v Británii a s cieľom urobiť si pri ňom snímku cestovali do grófstva Northumberland ľudia zo širokého okolia.