Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Berlíne odhalili sochu amerického exprezidenta Reagana

Americké ministerstvo zahraničných vecí odhalilo v piatok 8. novembra 2919 v Berlíne sochu bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana (na snímke). Foto: TASR/AP/Markus Schreiber

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odhalenie sochy označil za veľkolepý okamih, pričom pripomenul Reaganove zásluhy v boji za obranu slobodu.

Berlín 8. novembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí odhalilo v piatok v Berlíne sochu bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana, informovala agentúra AP.

Socha stojí neďaleko miesta, kde Reagan v roku 1987 vyzval vtedajšieho vodcu Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova, aby "otvoril túto bránu" a "strhol tento múr". Nemecko si 9. novembra pripomína 30. výročie pádu Berlínskeho múru.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odhalenie sochy označil za veľkolepý okamih, pričom pripomenul Reaganove zásluhy v boji za obranu slobodu. Pompeo v piatok zakončil dvojdňovú návštevu Nemecka, kde sa zúčastnil na spomienkových slávnostiach pri príležitosti výročia pádu Berlínskeho múru.

Veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenell povedal, že Reaganova socha je prejav úcty prezidentovi, ktorého vôľa chrániť ľudí snažiacich sa o dosiahnutie slobody je aj dnes inšpiráciou pre Nemcov, Američanov a všetkých ľudí.

Berlín bol v období studenej vojny - od 13. augusta 1961 do 9. novembra 1989 - múrom rozdelený na medzi dva štáty: Nemeckú spolková republiku (NSR) a Nemeckú demokratickú republiku (NDR).

Mesto počas tohto obdobia navštívili viacerí americkí prezidenti, aby vyjadrili solidaritu s obyvateľmi demokratickej západnej časti Berlína. Jedným z prezidentov bol aj John Fitzgerald Kennedy, ktorý na návštevu Západného Berlína pricestoval v júni 1963.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas musel podľa AP čeliť kritike v Nemecku aj v zahraničí za to, že Reagana a ani žiadneho iného Američana nespomenul v článku o páde Berlínskeho múru a komunistických režimov, ktorý vyšiel v novinách v 26 európskych krajinách.

Zahraniční hostia vrátane prezidentov ČR, Poľska a Maďarska sa v sobotu v Berlíne zúčastnia na oslavách 30. výročia pádu Berlínskeho múru. Slovenskú republiku bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová.