Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Afganistane zabili troch predstaviteľov Kandaháru, útočila ochranka

Na snímke zľava guvernér afganskej provincie Kandahár Zalmaj Vesa, americký generál Scott Miller, veliteľ spojeneckých síl v Afganistane a prekladateľ počas stretnutia v Kandaháre 18. októbra 2018. Foto: TASR/AP

K streľbe v priestoroch rezidencie guvernéra sa prihlásilo militantné hnutie Taliban.

Kábul 18. októbra (TASR) - Traja vrcholní predstavitelia afganskej provincie Kandahár vrátane guvernéra Zalmaja Vesu zahynuli vo štvrtok v dôsledku útoku, ktorý spáchali ich vlastní ochrankári, a to paradoxne na stretnutí venovanom bezpečnosti pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. Tlačová agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

K streľbe v priestoroch rezidencie guvernéra sa prihlásilo militantné hnutie Taliban, ktoré v súvislosti s voľbami už dávnejšie varovalo, že bude útočiť na každého, kto sa bude na nich podieľať. Hovorca hnutia Kári Júsuf Ahmadí pre AP uviedol, že terčom bol prítomný americký generál Scott Miller, veliteľ spojeneckých síl v Afganistane. Ten však podľa predstaviteľov NATO vyviazol bez ujmy.

Bezprostredne pri útoku zahynuli provinčný policajný náčelník Abdul Rázik a provinčný šéf spravodajskej služby Abdul Mohmin, zatiaľ čo guvernér Vesá podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice, uviedol námestník guvernéra Aghá Lálá Dastagérí. Pri útoku utrpeli zranenia i dvaja americkí vojaci, dodala AP.

Podľa predošlých informácií pri tomto útoku zahynul aj kameraman štátnej televízie. Generál Miller údajne zo stretnutia odišiel krátko pred streľbou.