Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útočník z leteckej základne na Floride zanechal na Twitteri manifest

ilustračná snímka Foto: TASR

V tvíte sa tiež uvádzalo, že pri pomyslení na Spojené štáty si pisateľ predstavuje vpády vojsk do iných krajín, zajatecký tábor Guantánamo na Kube.

Rijád/Washington 7. decembra (TASR) - Útočník, ktorý zastrelil v piatok troch ľudí na leteckej základni v americkom štáte Florida, zverejnil niekoľko hodín pred svojim činom manifest na sociálnej sieti Twitter. Výňatky z tohto textu zverejnili organizácie SITE Intelligence Group a Middle East Media Research Institute, ktoré skúmajú extrémistickú propagandu na internete, uviedla v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na správu denníka Washington Post.

Streľba v školiacom stredisku na leteckej základni v meste Pensacola na Floride si vyžiadala okrem troch obetí na životoch aj osem zranených. Útočníka, identifikovaného vyšetrovateľmi ako príslušník saudskoarabských vzdušných síl, zastrelila polícia. Vyšetrovatelia preverujú, či útok nesúvisí s terorizmom.

"Som proti zlu a Amerika ako celok sa zmenila na národ zla," písalo sa v spomínanom tvíte. "Nie som proti vám len preto, že ste Američania, nepociťujem k vám nenávisť pre vaše slobody. Nenávidím vás preto, že každý deň podporujete, financujete a páchate zločiny nielen proti moslimom, ale aj proti ľudstvu," pokračoval autor.

V tvíte sa tiež uvádzalo, že pri pomyslení na Spojené štáty si pisateľ predstavuje vpády vojsk do iných krajín, zajatecký tábor Guantánamo na Kube, riadené strely, kazetové bomby či drony. Podľa DPA nebolo možné nezávisle overiť, či daný účet na Twitteri, ktorý bol medzičasom deaktivovaný, naozaj patril útočníkovi.