Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

USA:Zdržanie sa pri rezolúcii OSN neznamená zmenu politiky Washingtonu

Zničené budovy stoja v pásme Gazy pri pohľade z južného Izraela, utorok 19. marca 2024. Foto: TASR/AP

Hovorca Rady USA pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že USA podporujú prímerie. Dodal, že hlasovania sa zdržali, pretože rezolúcia neodsúdila palestínske hnutie Hamas.

Washington 25. marca (TASR) - To, že sa USA zdržali hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN o rezolúcii požadujúcej okamžité prímerie v Pásme Gazy, neznamená zmenu politiky Washingtonu, uviedol v pondelok Biely dom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hovorca Rady USA pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že USA podporujú prímerie. Dodal, že hlasovania sa zdržali, pretože rezolúcia neodsúdila palestínske hnutie Hamas.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na rezolúciu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie na vysokej úrovni vo Washingtone. Obvinil USA, že "ustúpili" zo "zásadného postoja", keď umožnili hlasovanie bez toho, aby podmienili prímerie prepustením rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Rezolúcia podľa neho poškodí boj proti Hamasu a úsilie o prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym hnutím.

Spojené štáty následne uviedli, že sú "veľmi sklamané" zrušením plánovanej návštevy izraelskej delegácie. Počas návštevy mali delegácie oboch krajín prediskutovať obavy z plánovanej izraelskej ofenzívy v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Na rezolúciu BR OSN pozitívne reagovalo hnutie Hamas a uviedlo, že je pripravené rokovať o prepustení rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov.

BR OSN v pondelok po prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v tejto palestínskej enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa zdržali hlasovania.