Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odmieta vydať manželku diplomata, ktorá zrazila motorkára

Charlotte Charles, matka Harryho Dunna, ktorý zomrel po zrážke jeho motorky s autom idúcim v protismere, ktoré šoférovala Anna Sacoolasová. Foto: TASR/AP

Prípad 42-ročnej Anny Sacoolasovej vráža podľa AFP klin do blízkych vzťahov Londýna s Washingtonom.

Londýn 24. januára (TASR) - Spojené štáty zamietli žiadosť britskej vlády o vydanie manželky diplomata, ktorá bola účastníčkou dopravnej nehody s tragickými následkami. V piatok o tom s odvolanie sa na vyhlásenie britskej vlády informovala agentúra AFP.

Prípad 42-ročnej Anny Sacoolasovej vráža podľa AFP klin do blízkych vzťahov Londýna s Washingtonom. Vyvoláva taktiež diskusiu v otázke diplomatickej imunity v prípadoch, ktoré nesúvisia s národnou bezpečnosťou.

"Sklamalo nás toto rozhodnutie, ktoré sa zdá byť zjavným porušením spravodlivosti," povedala hovorkyňa britského ministerstva vnútra. "Naliehavo zvažujeme všetky naše možnosti."

Britský tínedžer Harry Dunn zomrel v auguste po tom, ako sa jeho motorka zrazila s autom idúcim v protismere. Incident sa stal na ceste neďaleko leteckej základne v grófstve Northamptonshire v strednom Anglicku. Americká armáda používa túto základňu ako komunikačný uzol.

Sacoolasová v októbri priznala, že riadila auto. Odvolávala sa však na imunitu a odmietla sa vrátiť do Británie, aby sa tam postavila pred spravodlivosť, ktorú požadujú mladíkovi rodičia.

Rodičov 19-ročného tínedžera o rozhodnutí šéfa americkej diplomacie Mieka Pompea informovali vo štvrtok, uviedol hovorca poškodenej rodiny.

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa k prípadu pre AFP bezprostredne nevyjadrilo.