Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA odkladajú pridanie mexických drogových kartelov medzi teroristov

Na snímke americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Mexická vláda v reakcii uviedla, že jej ministerstvo zahraničných vecí je v kontakte s Washingtonom s cieľom zistiť bližšie detaily o opatreniach avizovaných Trumpom.

Washington 7. decembra (TASR) - Vláda Spojených štátov "odloží" zaradenie mexických drogových kartelov na zoznam teroristických organizácií, oznámil v piatok americký prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu vo vyjadrení na sociálnej sieti uviedol, že jeho vláda urobila všetky prípravné práce na takéto oficiálne vyhlásenie. Washington však dočasne upustí od realizácie tohto zámeru na žiadosť mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorého Trump označil za "muža, ktorý sa mi páči a ktorého rešpektujem", informovala agentúra DPA.

Obe krajiny medzitým posilnia spoločné aktivity proti "týmto ničomným a rozrastajúcim sa organizáciám", dodal Trump v súvislosti s drogovými kartelmi.

Trump oznámil plánované zaradenie mexických kartelov medzi teroristické organizácie koncom novembra s tým, že sú zodpovedné za smrť 100.000 Američanov. Oznámenie prišlo krátko po tom, ako v severnom Mexiku zabili predpokladaní členovia kriminálneho gangu príslušníkov mormónskej rodiny, ktorí boli občanmi USA i Mexika.

Mexická vláda v reakcii uviedla, že jej ministerstvo zahraničných vecí je v kontakte s Washingtonom s cieľom zistiť bližšie detaily o opatreniach avizovaných Trumpom.

Mexický prezident López Obrador následne varoval Washington, že nedovolí, aby proti kartelom na území Mexika zasahovala armáda USA.

Na americkom zozname teroristických organizácií v súčasnosti nie sú žiadne skupiny z Mexika a jediným "zástupcom" z oblasti Latinskej Ameriky je kolumbijská ľavicová povstalecká organizácia Národná oslobodzovacia armáda (ELN).