Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister kultúry: Nie je dôvod na zmenu jazykového zákona

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Moskva označila novelu ukrajinského jazykového zákona okamžite po jej schválení za škandalóznu.

Kyjev 23. septembra (TASR) - Ukrajinský minister kultúry, mládeže a športu Volodymyr Boroďanskyj nevidí dôvod na zmenu jazykového zákona, ktorý Kyjev, na nevôľu Kremľa, prijal v apríli. S odvolaním sa na Boroďanského vyhlásenie pre rádio Hromadske o tom v nedeľu informovala agentúra Interfax.

"Existuje zákon o jazyku, ktorý treba dodržiavať. Ja zatiaľ nevidím žiaden dôvod, aby sme v tomto zákone museli iniciovať akékoľvek zmeny," vyhlásil minister.

Boroďanskyj, ktorý podľa svojich slov sám po celý život hovoril po rusky, v tejto súvislosti dodal: "Už mesiac rozprávam len po ukrajinsky a páči sa mi to."

Ukrajinský parlament schválil nový jazykový zákon, ktorý posilňuje používanie ukrajinčiny, ešte 25. apríla. Legislatíva vyžaduje zvýšenú mieru používania ukrajinského jazyka v médiách a verejnej správe.

Na dodržiavanie zákona dohliadajú špeciálni inšpektori, ktorí môžu byť na zasadaní akéhokoľvek štátneho orgánu a majú právomoc vyžiadať si dokumenty od verejných organizácií i politických strán. Ich kompetenciou je aj udeľovanie pokút.

Moskva označila novelu ukrajinského jazykového zákona okamžite po jej schválení za škandalóznu. Podľa slov hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej takáto legislatíva len "prehĺbi rozkol v ukrajinskej spoločnosti" a znemožní "ukončenie pretrvávajúcej ukrajinskej krízy".

Novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ruštinu ovláda, v apríli vyhlásil, že ako oficiálny jazyk podporuje ukrajinčinu. Zdôraznil však, že na používanie ukrajinčiny by radšej verejnosť povzbudil, než ju do toho nútil.

Zákon podpísal vtedy ešte úradujúci ukrajinský prezident Petro Porošenko.