Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko ostreľovalo obytné časti Charkova a Vovčansku

Na snímke dym stúpa po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine 17. mája 2024. Foto: TASR/AP

V Charkove bolo pri paľbe na obytnú štvrť zranených päť ľudí, informoval tamojší starosta Ihor Terechov na sociálnej sieti Telegram.

Kyjev 18. mája (TASR) - Pri ruskom ostreľovaní obytných častí východoukrajinských miest Charkov a Vovčansk bolo zranených niekoľko ľudí, uviedli v sobotu tamojšie úrady. TASR sa odvoláva na agentúru DPA.

V Charkove bolo pri paľbe na obytnú štvrť zranených päť ľudí, informoval tamojší starosta Ihor Terechov na sociálnej sieti Telegram.

Vo Vovčansku spôsobili ruské útoky vážne škody. "Žiaľ, mesto bolo prakticky úplne zničené nepriateľom, ktorý nemilosrdne útočí," vyhlásil na Telegrame člen Bezpečnostnej rady. Podľa jeho slov sa Ukrajine darí udržať kontrolu nad Vovčanskom aj napriek opakovaným útokom.

Ruské útoky na severovýchode Ukrajiny vyhnali z domovov takmer 10.000 ľudí, informoval v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov.

Ruské sily v tejto pohraničnej oblasti pred vyše týždňom spustili pozemný útok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy.

Obyvatelia Charkovskej oblasti tak utekajú pred ruskými vojakmi, ktorým sa podarilo postúpiť o päť až desať kilometrov pozdĺž severovýchodnej hranice, kým ich zastavili ukrajinské sily.

Ruský prezident Vladimir Putin počas svojej piatkovej návštevy Číny označil ofenzívu v Charkovskej oblasti za odpoveď na ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí.