Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť útočilo dronmi na prístavné mesto Odesa

Záchranári pracujú na mieste útoku dronu v Odeskej oblasti na Ukrajine v stredu 2. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 23 dronov typu Šáhid, prevažne nad Odesou a metropolou Kyjev.

Kyjev 2. augusta (TASR) — Ruské sily v noci na stredu zasiahli dronmi Šáhid iránskej výroby infraštruktúru v ukrajinskom prístavnom meste Odesa vrátane zrnového elevátora. Informovala o tom agentúra AP.

Od odstúpenia Moskvy od tzv. čiernomorskej obilnej dohody, umožňujúcej vývoz poľnohospodárskych produktov z Odesy, Rusko opakovane útočí na ukrajinské prístavy.

"Jednoznačným cieľom nepriateľa bolo zariadenie prístavov a priemyselná infraštruktúra regiónu," uviedlo operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Juh na sociálnej sieti Facebook.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 23 dronov typu Šáhid, prevažne nad Odesou a metropolou Kyjev.

"Ruskí teroristi sa opäť zamerali na prístavy, sklady obilia a globálnu potravinovú bezpečnosť," napísal v stredu ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram. Potvrdil, že niektoré z dronov zasiahli svoj cieľ a najväčšie škody napáchali na juhu Ukrajiny.