Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Tusk: Musíme sa uistiť, že Británia bude plniť všetky finančné záväzky

Donald Tusk, ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Ak by sa dodržal stanovený dvojročný plán "rozvodového procesu", britské členstvo v EÚ sa skončí 29. marca 2019.

Brusel/Valletta 31. marca (TASR) - Rokovania o budúcej obchodnej dohode medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom sa začne až vo chvíli, keď Brusel skonštatuje "dostatočný pokrok" v rokovaniach o tzv. brexite v oblasti práv občanov, finančných záväzkov Londýna voči EÚ a v otázke udržania otvorenej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

To sú kľúčové body politických usmernení pre rokovania o vystúpení Británie z EÚ, ktoré na Malte predstavil predseda Európskej rady Donald Tusk.

Tusk varoval Britov, že pred začatím diskusií o budúcej podobe obchodných vzťahov medzi Londýnom a Bruselom treba najskôr dospieť k dohode o právach občanov a finančných záväzkoch, ktoré má Spojené kráľovstvo voči Európe.

"Musíme sa uistiť, že Británia bude ctiť všetky finančné záväzky a záruky, ktoré prijala ako členský štát Únie," povedal Tusk počas tlačovej konferencie v hlavnom meste Malty. Podľa jeho slov je takáto požiadavka spravodlivá voči "obciam, vedcom, roľníkom a tak ďalej", ktorým EÚ ešte v 28-člennej podobe prisľúbila finančné prostriedky.

"Budúce rokovania budú ťažké, zložité a niekedy aj konfliktné," pripustil Tusk, ktorý však zdôraznil, že EÚ v tomto procese nebude v pozícii trestajúceho.

Ak by sa dodržal stanovený dvojročný plán "rozvodového procesu", britské členstvo v EÚ sa skončí 29. marca 2019.