Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump upustil od plánov hostiť samit G7 vo svojom golfovom klube

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump čelí kritike a viacerým kongresovým vyšetrovaniam v súvislosti s jeho financiami a možným konfliktom záujmov, ktorý pramení z jeho podnikania v oblasti nehnuteľností.

Washington 20. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump upustil od plánov hostiť budúcoročný samit skupiny G7 vo svojom golfovom komplexe na Floride. Rozhodol sa tak po tom, ako demokrati a iní činitelia ostro skritizovali výber lokality ako dôkaz Trumpovho zneužívania prezidentského úradu na osobný prospech, informovala v nedeľu tlačová agentúra Reuters.

Trump v sérii statusov na Twitteri uviedol, že mení svoj zámer, ktorý Biely dom ohlásil vo štvrtok. Podľa pôvodného plánu sa malo vrcholové stretnutie skupiny G7 (siedmich ekonomicky najvyspelejších štátov sveta - Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a USA) konať 10.-12. júna 2020 v hoteli golfového strediska Trump National Doral pri meste Miami.

Republikánsky prezident pri vysvetľovaní svojho rozhodnutia citoval "pobláznené a iracionálne nepriateľstvo" demokratov a istých spravodajských médií. "Okamžite začneme hľadať ďalšie miesto, vrátane možnosti (víkendového prezidentského) sídla Camp David," napísal Trump na sociálnej sieti.

Trump čelí kritike a viacerým kongresovým vyšetrovaniam v súvislosti s jeho financiami a možným konfliktom záujmov, ktorý pramení z jeho podnikania v oblasti nehnuteľností. Prezident vo svojom sobotňajšom tvíte napísal: "Myslel som si, že robím veľmi dobrú vec pre našu krajinu."

Americká ústava zakazuje, aby vládni činitelia dostávali plat, príspevky či výnosy od zahraničných alebo domácich vlád bez súhlasu Kongresu.

Ostatný samit skupiny G7 (vtedy ešte G8) hostil exprezident Spojených štátov Barack Obama v roku 2012 v Camp Davide. Sídlo sa nachádza v štáte Maryland, približne 100 kilometrov severozápadne od metropoly Washington.