Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Thajsko schválilo zákon o manželstve párov rovnakého pohlavia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Thajsko malo už predtým reputáciu krajiny s najvyššou mierou akceptovania LGBTQ+ komunity v Ázii.

Bangkok 27. marca (TASR) - Dolná komora thajského parlamentu v stredu schválila zákon umožňujúci manželstvá párov rovnakého pohlavia. Ak ho prijme aj Senát a podpíše kráľ, Thajsko sa stane prvou krajinou v juhovýchodnej Ázii povoľujúcou uzatvárať homosexuálne manželstvá. Uzatvorenie celého legislatívneho procesu sa očakáva ešte do konca tohto roka, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a internetového portálu BBC News.

Zákon v dolnej komore parlamentu podporilo 399 poslancov, proti boli iba desiati.

"Dnes spoločnosť dokázala, že jej záleží na právach LGBTQ+," povedal agentúre AFP poslanec Strany pokroku Tunjawádž Kamolwongwát, ktorý zákon presadzoval.

Návrh zákona mení označenia "muži", "ženy", "manželia" a "manželky" na rodovo neutrálnejšie pojmy. Zároveň garantuje LGBTQ+ párom právo na dedenie aj adopciu.

Thajsko malo už predtým reputáciu krajiny s najvyššou mierou akceptovania LGBTQ+ komunity v Ázii. V platnosti už má zákon o zákaze diskriminácie na základe rodovej identity a sexuálnej orientácie. Legalizácia manželstiev rovnakého pohlavia však bola v krajine dlhodobým procesom, napriek tomu, že ju v prieskumoch koncom minulého roka podporilo až 96,6 percenta respondentov.

V celej Ázii je Thajsko iba treťou krajinou, ktorá podobný zákon prijala. V platnosti je ešte na Taiwane a v Nepále. Indický Najvyšší súd odložil rozhodnutie o takejto legislatíve na október.