Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Taliansko a Francúzsko podpísali predbežnú dohodu o obrannom priemysle

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Oznámenie prišlo po stretnutí ministrov obrany Guida Crosetta a Sebastiena Lecornua na ostrove Korzika.

Rím 29. apríla (TASR) - Taliansko a Francúzsko v pondelok podpísali predbežnú dohodu o vytvorení spoločného priemyselného centra pre pozemnú obranu, uviedlo talianske ministerstvo obrany. Cieľom tohto centra, na ktorom sa majú podieľať firmy z oboch krajín, je podpora európskeho obranného priemyslu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Oznámenie prišlo po stretnutí ministrov obrany Guida Crosetta a Sebastiena Lecornua na ostrove Korzika. Na stretnutí rokovali aj o situácii na Blízkom východe a Ukrajine.

"Kľúčové je, aby sme spojili najlepšie európske technológie a vytvorili ešte silnejšie centrá, pretože budeme potrebovať veľké investície, aby sme udržali krok s technologickým vývojom," uviedol Crosetto.

Podľa vyhlásenia talianskeho ministerstva obrany cieľom tohto programu bude "posilnenie priemyselnej spolupráce a európskych obranných kapacít prostredníctvom spoločného vývoja nových pozemných platforiem".

"Strategická aliancia umožní realizáciu programov spolupráce medzi európskymi krajinami prostredníctvom posilnenia priemyselných základní a vývoja novej generácie platforiem," uvádza sa vo vyhlásení talianskeho ministerstva obrany, pričom sa spomína aj projekt tanku novej generácie (MGCS).