Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Tajani: USA tvrdia, že o útoku v Iráne sa dozvedeli na poslednú chvíľu

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani rozpráva počas tlačovej konferencie na záver stretnutia ministrov zahraničných vecí G7 na talianskom ostrove Capri 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Iránu na Izrael.

Capri 19. apríla (TASR) - Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali "na poslednú chvíľu" informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť, píše TASR podľa správ agentúry AP.

Tajani povedal, že USA túto informáciu poskytli na zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo v piatok ráno. Zároveň však zdôraznil, že Washington sa na útoku nijako nepodieľal. , Talianaky minister ako hostiteľ predsedal schôdzke šéfov diplomacií G7 na ostrove Capri.

Blinken sa k tomuto tvrdeniu nechcel vyjadriť. Vyhlásil však, že Spojené štáty sa nezúčastnili na žiadnych "útočných operáciách" v Iráne.

Iránska protivzdušná obrana bola v noci na piatok v pohotovosti, keď vo vzdušnom priestore zaznamenala niekoľko menších podozrivých objektov. Neďaleko mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy.

Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Iránu na Izrael. Teherán ani Tel Aviv sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadrili.