Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V bojoch a pri náletoch v Sýrii zahynulo 35 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojna v Sýrii pripravila od začiatku marca 2011 o život vyše 370.000 ľudí.

Bejrút 15. júna (TASR) - Najmenej 35 bojovníkov vrátane 26 príslušníkov vládnych síl zahynulo v sobotu pri leteckých útokoch a v bojoch, ku ktorým došlo v provincii Hamá na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudskoprávna organizácia SOHR uviedla, že pri náletoch ruských vzdušných síl zahynulo deväť džihádistov a vzbúrencov, pričom v bojoch na severe provincie Hamá zahynulo 26 príslušníkov sýrskych vládnych síl.

Rusko, kľúčový spojenec Damasku, a Turecko, ktoré podporuje niektoré povstalecké skupiny v Sýrii, dosiahli v septembri dohodu o zriadení demilitarizovanej nárazníkovej zóny v provincii Idlib, ktorá zahŕňala aj časti susedných provincií Hamá, Lázikíja a Aleppo. Od apríla sa tam však stupňuje bombardovanie sýrskym režimom aj Ruskom.

Vojna v Sýrii pripravila od začiatku marca 2011 o život vyše 370.000 ľudí. Takmer osem miliónov ľudí je v dôsledku viac ako osem rokov trvajúceho konfliktu vnútorne vysídlených a ďalších vyše päť miliónov Sýrčanov opustilo krajinu. OSN vlani v septembri vyčíslila škody spôsobené občianskou vojnou v Sýrii na viac ako 345 miliárd dolárov.