Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Švédi chcú pre obavy vyvolané pálením koránu sprísniť kontroly hraníc

Švédsky premiér Ulf Kristersson počas tlačovej konferencie v Štokholme v utorok 1. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Švédsky premiér Ulf Kristersson oznámil tento plán v utorok na tlačovej konferencii.

Štokholm 1. augusta (TASR) - Švédska vláda vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu spôsobenú podpaľovaním koránu, chce zvýšiť hraničné kontroly. Rozhodnutie o opatreniach na hraniciach má padnúť vo štvrtok 3. augusta. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Švédsky premiér Ulf Kristersson oznámil tento plán v utorok na tlačovej konferencii.

Kristersson (Umiernená strana), predtým vyjadril veľké obavy z podpaľovania posvätnej knihy islamu. Vláda sa obáva, že islamskí extrémisti by to mohli využiť ako príležitosť na útoky na Švédov doma aj v zahraničí.

Švédsko zažíva najťažšiu bezpečnostnú situáciu od druhej svetovej vojny, vyhlásil premiér.

Minister spravodlivosti Gunnar Strömmer oznámil, že polícia dostane už v utorok rozšírené právomoci pri kontrole vozidiel a osôb. Kristersson uviedol, že polícia tiež preskúma možnosti, ako by sa dalo zapaľovaniu koránu zabrániť.

Podobné oznámenie nedávno urobila dánska vláda. Pre takéto zákazy v súčasnosti neexistuje žiadny priamy právny základ a o povolení zhromaždenia doteraz rozhodovala polícia.

Protiislamské akcie podnikajú vo Švédsku a v Dánsku extrémisticky naladené malé skupiny alebo jednotlivci. Ich činy nedávno vyvolali protesty a vyhrážky nahnevaných ľudí v niektorých moslimských krajinách.

Reakcie boli obzvlášť silné v Iraku, kde vláda vyhostila švédskeho veľvyslanca. Demonštranti predtým v hlavnom meste Bagdad vtrhli na švédske veľvyslanectvo a podpálili ho.

Aj v pondelok sa konala v Štokholme ďalšia akcia znesväcovania Koránu.