Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Princ George v OHROZENÍ: Extrémista vyzýval na útok voči chlapcovi

Britský princ George, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rashid je obvinený z podnecovania útokov na rôzne ciele. Okrem iného chcel vstrekovať jed do zmrzlín v supermarketoch a zamerať sa na princa Georgea v priestoroch jeho škôlky.

Londýn 31. mája (TASR) - Stúpenec extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Husnain Rashid, ktorého súdia v britskej metropole Londýn, zmenil vo štvrtok počas pojednávania výpoveď a priznal, že vyzýval na útok na princa Georgea - najstaršieho syna princa Williama a jeho manželky Kate. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Rashid počas celého procesu, ktorý sa od 23. mája koná na kráľovskom súde v londýnskej štvrti Woolwich, trval na svojej nevine, avšak vo štvrtok sa neočakávane priznal k spáchaniu viacerých trestných činov súvisiacich s terorizmom.

Rashid je obvinený z podnecovania útokov na rôzne ciele. Okrem iného chcel vstrekovať jed do zmrzlín v supermarketoch a zamerať sa na princa Georgea v priestoroch jeho škôlky. Obvinený je aj z prípravy teroristických činov, podnecovania k terorizmu a zo šírenia teroristickej propagandy.

Prokuratúra koncom apríla uviedla, že jeden príspevok Rashida v zašifrovanej aplikácii Telegram obsahoval fotografiu štvorročného princa Georgea, adresu jeho školy, siluetu džihádistického bojovníka a odkaz v znení "ani kráľovskú rodinu nenecháme na pokoji".

Podľa prokuratúry Rashid zverejnil post s úmyslom pomôcť ďalším osobám naplánovať teroristický útok.