Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský vojenský systém velenia a riadenia prekonal kapacity NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Inkriminovaný systém bol po prvý raz odskúšaný počas rozsiahlych vojenských cvičení v septembri za účasti 128.000 vojakov, 20.000 kusov vojenskej techniky, 600 lietadiel a 15 vojnových lodí.

Washington 21. novembra (TASR) - Prebiehajúci vývoj ruského vojenského systému velenia a riadenia využívajúceho sofistikovanú umelú inteligenciu (AI) prekonal súčasné kapacity Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z analýzy globálnej výskumnej skupiny Jamestown Foundation so sídlom vo Washingtone, informovala v štvrtok stanica Slobodná Európa.

Prelom znamená, že ruskí poľní velitelia môžu robiť vojenské rozhodnutia v reálnom čase rýchlejšie než ich potenciálny protivník.

Systém využíva "AI a tzv. veľké dáta na analýzu situácie na bojisku, pričom pomocou automatizovaného systému bleskovo poskytuje veliteľom niekoľko možných riešení", uvádza sa v analýze.

Systém na základe vložených údajov o vlastných silách, vybavení, tajných informáciách o nepriateľovi, stave ciest, počasí, množstve munície, paliva a ďalších podmienkach vykoná kalkulácie za pomoci špeciálnych naprogramovaných vzorcov a algoritmov.

"Armáda a plánovacie štáby NATO sa teraz musia prispôsobiť novej realite, že Moskva priviedla svoju schopnosť plánovať a rozvíjať proces vojenského rozhodovania na úroveň, ktorá značne prekračuje súčasné normy a kapacity Aliancie," tvrdí Jamestown Foundation.

Inkriminovaný systém bol po prvý raz odskúšaný počas rozsiahlych vojenských cvičení v septembri za účasti 128.000 vojakov, 20.000 kusov vojenskej techniky, 600 lietadiel a 15 vojnových lodí. Nový systém znižuje čas prípravy a zvyšuje správnosť rozhodnutí, pričom špeciálny softvér sa môže použiť na všetkých úrovniach - od taktickej po strategickú.