Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Utrechte sa strieľalo na viacerých miestach, hlásia mŕtvych

Streľba v električke v holandskom Utrechte si vyžiadala v pondelok 18. marca 2019 najmenej jednu obeť. Na snímke obeť leží úplne prikrytá na koľajniciach medzi dvoma vozňami. Foto: TASR/AP

Úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby nevychádzali z budov. Pred jedným z obytných blokov neďaleko miesta činu sa zhromaždili silne vyzbrojení príslušníci protiteroristických zložiek.

Utrecht 18. marca (TASR) - Streľba vypukla v pondelok v holandskom Utrechte na niekoľkých miestach. Uviedol to holandský protiteroristický koordinátor Pieter-Jaap Aalbersberg po tom, ako si streľba v električke vyžiadala jedného mŕtveho a niekoľkých zranených.

"K streľbe došlo ráno na niekoľkých miestach v Utrechte," povedal Aalbersberg na tlačovej konferencii v Haagu. "Prebieha rozsiahla policajná operácia s cieľom zatknúť ozbrojenca," dodal. Polícia uviedla, že pátra po mužovi, ktorý sa narodil v Turecku.

Starosta Utrechtu: Pri streľbe zahynuli najmenej traja ľudia


Najmenej traja ľudia prišli o život pri pondelkovej streľbe v Utrechte. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na starostu tohto holandského mesta Jana van Zanena.

"V tejto fáze môžeme potvrdiť troch mŕtvych a deväť zranených, z toho traja majú vážne zranenia," uviedol starosta vo videopríspevku na Twitteri. Dodal, že úrady považujú teroristický motív útoku za najvierohodnejší.




Polícia po streľbe v Utrechte pátra po mužovi narodenom v Turecku


Holandská polícia zverejnila fotografiu v Turecku narodeného muža, po ktorom pátra v súvislosti so streľbou v električke v Utrechte, ktorá si vyžiadala jedného mŕtveho a niekoľkých zranených.

"Polícia vás žiada, aby ste si dávali pozor na 37-ročného Gokmana Tanisa (narodeného v Turecku) v súvislosti s incidentom z tohto rána," uviedla utrechtská polícia na Twitteri. "Nepribližujte sa k nemu," dodala polícia.

Holandská polícia zverejnila fotografiu v Turecku narodeného muža Gokmana Tanisa, po ktorom pátra v súvislosti so streľbou v električke v Utrechte, ktorá si vyžiadala jedného mŕtveho a niekoľkých zranených.
Foto: TASR/AP


Starosta zrušil odporúčanie občanom nevychádzať z budov
Starosta holandského mesta Utrecht zrušil v pondelok neskoro popoludní odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov a zdržiavali sa vo vnútri. Toto odporúčanie starostu Jana van Zanena nasledovalo po smrtiacej streľbe v električke v Utrechte, pripomenula tlačová agentúra AP.

Starosta vo videu zverejnenom na Twitteri utrechtskej radnice najnovšie uviedol, že skoršie odporúčanie nevychádzať von sa zakladalo na obavách, že výstrely boli vypálené na viac ako len jednom mieste Utrechtu.

Podľa starostu "teraz už nejde o tento prípad, ako nám je známe".

Holandská polícia podľa najnovších informácií znížila počet zranených z deväť na päť.

Viacero ľudí utrpelo zranenia pri streľbe v holandskom Utrechte v pondelok 18. marca 219.
Foto: TASR/AP


"Páchateľ je stále na úteku. Teroristický motív sa nedá vylúčiť," uviedol protiteroristický koordinátor Pieter-Jaap Aalbersberg.

Polícia pátra po najmenej jednej osobe, ktorá mohla uniknúť autom. Policajný hovorca Bernhard Jens nevylúčil, že do útoku mohlo byť zapojených viac osôb.




Polícia skúma možný "teroristický motív" tohto útoku. Podľa televíznej stanice Sky News spustil ozbrojenec streľbu v električke a potom ušiel.

Nemecká polícia uviedla, že sprísnila kontroly na hraniciach s Holandskom. Monitoruje nielen diaľnice, ale aj menšie priechody, ako aj železničné trate. Nemecké úrady mali pátrať po červenom Renaulte Clio, ale neskôr im oznámili, že toto vozidlo objavili opustené v Utrechte.

Viacero ľudí utrpelo zranenia pri streľbe v holandskom Utrechte v pondelok 18. marca 219.
Foto: TASR/AP


Holandský premiér Mark Rutte označil situáciu za "veľmi znepokojivú" a zrušil svoje každotýždňové koaličné rokovania.

Miestne médiá informovali, že na miesto prišla protiteroristická polícia a v akcii bolo aj niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. Nie je známe, koľkých odviezli do nemocníc. K streľbe došlo na námestí mimo centra mesta. Električkovú a vlakovú dopravu v meste pozastavili a okolie miesta činu uzatvorili.

Policajný hovorca Joost Lanshage po útoku informoval, že "v električke padlo niekoľko výstrelov a niekoľko osôb utrpelo zranenia". Polícia zatiaľ nikoho nezatkla a páchateľa chce "čo najskôr" dolapiť.



Výberová chronológia prípadov streľby na verejnosti v Európe


5. apríla 2018

Turecko: Štyroch pracovníkov univerzity v tureckom meste Eskišehir zabil muž ozbrojený strelnou zbraňou, ktorého identifikovali ako jedného z ich kolegov. Ďalšie tri osoby utrpeli zranenia. Útočník identifikovaný ako vedecký pracovník Volkan D. sa vzdal polícii.

19. mája 2018

Nemecko: Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatknutý bol ešte na mieste činu. Obetí: 2.

21. mája 2018

Francúzsko: Pri streľbe vo francúzskom meste Marseille páchatelia strieľali zo zbraní typu Kalašnikov na konkrétnu osobu. Maskovaní muži vypálili do vzduchu niekoľko výstrelov a uniesli jedného človeka. Streľba sa odohrala v oblasti Busserine, v ktorej často dochádza k prestrelkám drogových gangov. Do nemocnice previezli jedného zraneného.

29. mája 2018

Belgicko: Štyri obete na životoch si vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Benjamin Herman, ktorý bol "vojakom kalifátu", kričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčší) a začal strieľať v centre Liege okolo 10.30 hod. Pri neďalekej kaviarni muž "ozbrojený chladnou zbraňou" napadol odzadu dve policajtky, smrteľne ich pobodal a ukradol im strelné zbrane. Následne smrteľne postrelil 22-ročného muža-spolujazda okoloidúceho auta a dal sa na útek. V priestoroch neďalekej školy vzal za rukojemníčku zamestnankyňu. Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré muža zastrelili.

6. júna 2018

Slovensko/Nitra: Strieľalo sa v budove Okresného úradu v Nitre; krátko pred deviatou hodinou 65-ročný muž počas prejednávania priestupku vybral zbraň a vystrelil. V miestnosti sa nachádzali dve pracovníčky, ktoré utiekli. Podľa svedkov, ktorí boli v budove OÚ, mal muž zbraň v nelegálnej držbe a plánoval ju použiť proti druhému účastníkovi konania, ktorý sa na prejednávanie nedostavil. Pri streľbe nebol nikto zranený. Podozrivého muža obmedzili na osobnej slobode a odzbrojili.

18. júna 2018

Švédsko: Na následky zranení utŕžených počas streľby, ku ktorej došlo v centre juhošvédskeho mesta Malmö, zomreli traja ľudia. Obeťami incidentu boli traja muži vo veku 18, 29 a 30 rokov. K streľbe došlo krátko po 20.00 h pred internetovou kaviarňou neďaleko policajnej stanice, vďaka čomu polícia na miesto dorazila veľmi rýchlo. Svedkovia tvrdili, že na mieste padli až dve desiatky výstrelov. Vyšetrovatelia bezprostredne nikoho nezadržali.

20. augusta 2018

Turecko: Terčom streľby sa stalo veľvyslanectvo USA v tureckej metropole Ankara. K zraneniam nedošlo. Z idúceho bieleho auta padlo štyri až päť výstrelov. Guľky zasiahli búdku ochrankárov. Po aute začala pátrať turecká polícia.

23. augusta 2018

Rusko: Neďaleko hlavného sídla ruského rezortu diplomacie v centre Moskvy páchateľ zaútočil strelnou zbraňou na dvoch policajtov, ktorí streľbu opätovali. Muž následne zomrel na poranenie hlavy. Polícia útočníka identifikovala ako 30-ročného Renata Kunaševa, obyvateľa Kabardsko-balkarskej republiky na severnom Kaukaze.

17. októbra 2018

Rusko: Na strednej odbornej škole polytechnickej v krymskom meste Kerč spustil paľbu muž, ktorý zabil 21 ľudí a spôsobil zranenia ďalším 50 osobám. Medzi obeťami bolo 15 študentov, z toho šesť mladších ako 18 rokov, a päť dospelých, ktorí boli zamestnancami školy. Incident sa odohral, keď poslucháč školy, 18-ročný Vladislav Rosľakov, spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu.

19. októbra 2018

Nemecko: Dve obete a dvoch ťažko zranených si vyžiadala prestrelka v meste Kirchheim v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Jeden policajt a jedna policajtka utrpeli ťažké zranenia. V prípade obetí išlo o matku a syna. Žena zavolala na políciu s tým, že jej syn začal "vyčíňať". Muž podľa prokuratúry vystrelil na policajtov prvý. Obetí: 2.

11. decembra 2018

Francúzsko: Strelec spustil na vianočných trhoch v Štrasburgu streľbu, ktorá si vyžiadala päť mŕtvych a 13 zranených. Podozrivý sa na úteku dostal do prestrelky s políciou, pri ktorej zomrel. Polícia páchateľa útoku identifikovala, išlo o 29-ročného muža Charifa Chekatta, zo Štrasburgu, na ktorého tajné služby viedli spis kvôli jeho náboženskej radikalizácii. V jeho dome sa našli granát a strelná zbraň, už bol súdne trestaný, a to vo Francúzsku i v Nemecku.  

30. januára 2019

Francúzsko: Jedného človeka zabil a ďalších šiestich vrátane policajta zranil ozbrojený muž, ktorý v uliciach mesta Bastia na francúzskom ostrove Korzika spustil streľbu na okoloidúcich.

27. februára 2019

Slovensko/Spišská Nová Ves: Na jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi sa strieľalo. Jeden chlapec vystrelil na svojho spolužiaka zo strelnej zbrane; maloletého pacienta so zranením hlavy previezli po prvotnom ošetrení do miestnej nemocnice. K incidentu došlo na streleckom krúžku.

9. marca 2019

Česko: Tragický incident sa stal na oddelení hematológie v nemocnici v mestskej štvrti Vinohrady v Prahe. Približne 70-ročný muž postrelil dvoch pacientov, ktorí mu údajne prekážali. Útočníka spacifikovala zdravotná sestra. Jeden zo zranených zomrel.