Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štáty BRICS odmietli protekcionizmus a vyzvali k férovému obchodu

Na snímke zľava čínsky prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, brazílsky prezident Jair Bolsonaro, indický premiér Naréndra Módí a juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pózujú pre spoločnú fotografiu počas 11. summitu krajín združenia BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika) v Brazílii 14. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Päť členských štátov BRICS sa na globálnom hrubom domácom produkte podieľa približne tretinou.

Brazília 14. novembra (TASR) - Krajiny zoskupenia známeho ako BRICS odmietli protekcionizmus a varovali, že napätie v obchodných vzťahoch a politická neistota znižujú dôveru v medzinárodný obchod, investície a ekonomický rast.

Na svojej výročnej schôdzke, ktorá sa uskutočnila v hlavnom meste Brazílie, najvyšší predstavitelia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky vyzvali ostatné krajiny, aby pri súčasnom raste protekcionizmu vo svete udržali svoje trhy otvorené a pokračovali v uplatňovaní férových a nediskriminačných obchodných pravidiel. Päť členských štátov BRICS sa na globálnom hrubom domácom produkte podieľa približne tretinou.



V tomto smere vystupoval najmä čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorého krajina je už 16 mesiacov v ostrom obchodnom konflikte s USA. Ešte v stredu (13. 11.) uviedol, že ho "znepokojuje ekonomická šikana, protekcionizmus a jednostranné kroky v obchodnej politike niektorých rozvinutých ekonomík". Vo štvrtkovom prejave upozornil na viaceré prekážky globalizácie a ostatných členov BRICS vyzval, aby odmietli protekcionizmus a podporili multilaterálny systém Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Ruský prezident Vladimir Putin zasa vyzval Novú rozvojovú banku BRICS, aby zvýšila objem úverov v rubľoch, čo by znížilo závislosť zoskupenia od amerického dolára. Podľa ruskej strany členské štáty BRICS podporili myšlienku vytvorenia spoločného platobného systému, ktorý by využíval národné meny členských krajín zoskupenia.

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching prichádza na rokovanie v rámci 11. summitu krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika) v Brazílii 14. novembra 2019.
Foto: TASR/AP

BRICS odmietlo vojenské riešenie v Sýrii


Lídri krajín združených v zoskupení BRICS - Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky - potvrdili vo štvrtok záväzok realizovať parížsku klimatickú dohodu a vyjadrili názor, že konflikt v Sýrii nemôže mať vojenské riešenie. Informovala o tom agentúra AP.

Vyhlásenie lídrov tejto pätice krajín na summite v Brazílii tiež zdôrazňuje ich odhodlanie posilniť multilateralizmus a ústrednú úlohu Organizácie Spojených národov (OSN) pri medzinárodných otázkach.

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching predtým osobitne vyzvali veľké rozvíjajúce sa ekonomiky, aby prevzali väčšiu rolu v multilaterálnych inštitúciách.

"Štáty BRICS by sa mali ujať vedúcej úlohy v OSN s väčšou iniciatívou," povedal Putin. "Mali by sme byť aktívnejší pri podpore mierovej agendy. Mali by sme spájať podobne zmýšľajúce krajiny pri riešení zásadných globálnych a regionálnych problémov," citovala ho AP.

Na výročnom stretnutí lídrov BRICS privítal brazílsky hostiteľ, prezident Jair Bolsonaro okrem Putina a Siho aj indického premiéra Naréndru Módího a juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu.

Účastníci summitu vo svojom vyhlásení podporili "územnú celistvosť" Sýrie, ako aj tzv. dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré by podľa nich umožnilo Izraelčanom a Palestínčanom spolunažívať v mieri.

Vyjadrili tiež "vážne znepokojenie" nad možnosťou pretekov v zbrojení vo vesmíre s tým, že sú naliehavo potrebné rokovania o záväznom multilaterálnom rámci pre túto záležitosť.

Vyhlásenie okrem toho apeluje na väčší vplyv rozvíjajúcich sa krajín v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) a na reformu Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorá by zaručila jej efektívnosť vo svetle súčasných a budúcich výziev.