Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Spojené arabské emiráty sa pridali k námornej koalícii pod vedením USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ešte v stredu sa k tejto koalícii, ktorú sa snažia vytvoriť Spojené štáty, pripojila Saudská Arábia.

Abú Zabí 19. septembra (TASR) - K medzinárodnej koalícii, ktorá má zaisťovať slobodu námornej plavby v strategicky významných vodách pri brehoch Iránu a Jemenu, sa pripojili aj Spojené arabské emiráty (SAE). Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí SAE.

Ešte v stredu sa k tejto koalícii, ktorú sa snažia vytvoriť Spojené štáty, pripojila Saudská Arábia, pripomína agentúra DPA. Urobila tak po sobotňajšom útoku dronov na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii, ku ktorým sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci podporovaní Iránom.

Súčasťou vojenskej aliancie vedenej Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene bojuje proti jemenským povstalcom, sú aj SAE. Jemenskí vzbúrenci preto v stredu pohrozili útokmi na "desiatky cieľov" v Spojených arabských emirátoch vrátane miest ako Dubaj a Abú Zabí.

Spojené štáty začali formovať koalíciu na ochranu moreplavby v širšom regióne Perzského zálivu už v júli po tom, ako v oblasti došlo v priebehu mája a júna k sérii útokov na ropné tankery. Tieto útoky Washington pripísal Teheránu, ktorý to však odmietol. Irán okrem toho zadržal aj dva ropné tankery z Británie a Spojených arabských emirátov.

Americký plán počíta s hliadkovaní a eskortami komerčných lodí v oblasti Hormuzského prielivu. Koaličné plavidlá by mali hliadkovať aj v oblasti prielivu Báb al-Mandab medzi Červeným morom a Adenským zálivom medzi pobrežím Jemenu a Afrického rohu.