Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

SPD si za nových lídrov zvolila kritikov Merkelovej vlády

SPD, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konzervatívny blok CDU/CSU však vylučuje možnosť otvárania koaličnej dohody s SPD.

Berlín 6. decembra (TASR) - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SDP) potvrdila ako svojich nových spolupredsedov Norberta Waltera Borjansa a Saskiu Eskenovú, ktorí patria medzi kritikov súčasnej veľkej koalície s konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej.

Nových lídrov strany oficiálne schválili delegáti trojdňového zjazdu SDP, ktorý sa v piatok začal v Berlíne. Potvrdili tak voľbu členskej základne, ktorá si 67-ročného Borjansa a 58-ročnú Eskenovú vybrala v predchádzajúcom niekoľko týždňov trvajúcom hlasovaní.

Borjansa, exministra financií Severného Porýnia-Vestfálska, v piatok podporilo 89,2 percenta delegátov zjazdu. Poslankyňa Spolkového snemu Saskia Eskenová získala 75,9 percenta hlasov, informovala agentúra DPA.

Obaja noví spolupredsedovia patria k ľavicovému krídlu strany a kritizujú účasť SPD v spolkovej koaličnej vláde, v ktorej sú sociálni demokrati partnerom konzervatívneho bloku CDU/CSU.

Výber nových spolupredsedov vyvolal pochybnosti ohľadne ďalšej budúcnosti tejto veľkej koalície.

Novozvolení lídri podľa agentúry AP prisľúbili, že budú presadzovať jasné ľavicové smerovanie strany. Nepožadujú však okamžitý odchod sociálnych demokratov z vlády uprostred volebného obdobia.

Radi by však od CDU/CSU dosiahli určité ústupky, ktoré by výraznejšie dostali do vládnej politiky sociálnodemokratickú agendu, napríklad v oblasti zvýšenia minimálnej mzdy, posilnenia verejných investícií a razantnejšej klimatickej politiky. Vyplýva to z programového dokumentu, ktorý Borjans a Eskenová predložili delegátom zjazdu.

"(Dokument) je formulovaný tak, aby umožnil rokovania so stranami Únie... o otázke pokračovania veľkej koalície," uviedla Eskenová v prejave k účastníkom zjazdu. "Dávame koalícii šancu na ďalšie pokračovanie, nie viac ani menej".

Konzervatívny blok CDU/CSU však vylučuje možnosť otvárania koaličnej dohody s SPD.

Členovia SPD hlasovali o nových spolupredsedoch od 14. októbra. Výsledky volieb boli oficiálne vyhlásené 30. novembra. Borjans a Eskenová v nich jednoznačne porazili konkurenčný predsednícky tandem Olaf Scholz a Klara Geywitzová, ktorý mal podporu straníckeho establišmentu a jednoznačne preferoval zotrvanie SPD v Merkelovej vláde.

SPD si volila nových lídrov po tom, ako v júni z funkcie predsedníčky odstúpila Andrea Nahlesová. Funkcie sa vzdala po tom, ako sociálni demokrati neuspeli vo voľbách do Európskeho parlamentu.