Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Útoky aš-Šabábu v Somálsku si vyžiadali najmenej 53 obetí

Na archívnej snímke z 11. decembra 2019 príslušníci somálskych bezpečnostných zložiek hliadkujú pred hotelom SYL v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Foto: TASR/AP

Militanti sa v uplynulých týždňoch opätovne snažia o získanie kontroly v hlavnom meste Mogadišo, odkiaľ ich vytlačili jednotky Africkej únie.

Mogadišo 27. marca (TASR) – Dva bombové útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v centrálnej časti Somálska zabili v utorok najmenej 53 ľudí, počet zranených nie je známy. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Pri jednom z útokov islamisti pred základňou Busley v provincii Dolný Šabel odpálili vozidlá naložené výbušninami. Pri následnej prestrelke podľa hovorcu somálskej vlády zahynulo desať islamistov a päť vojakov.

Druhý útok sa odohral v noci z utorka na stredu v meste Haradhere v provincii Mudug. Mesto iba nedávno oslobodili vládne jednotky spod vplyvu islamistov.

Militanti sa v uplynulých týždňoch opätovne snažia o získanie kontroly v hlavnom meste Mogadišo, odkiaľ ich vytlačili jednotky Africkej únie. Centrálna vláda spustila v auguste 2022 proti islamistom veľkú ofenzívu, pričom sa spojila s miestnymi klanovými milíciami. Ofenzíva však napriek počiatočným úspechom utrpela fiasko.