Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Škótsky súd označil odstavenie britského parlamentu za nezákonné

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson v dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne. Foto: TASR/AP

Nenariadil však zvrátenie tohto kroku.

Londýn 11. septembra (TASR) - Najvyšší civilný súd Škótska v stredu uznal, že rozhodnutie britského premiéra Borisa Johnsona pozastaviť činnosť britského parlamentu krátko pred vystúpením krajiny z Európskej únie je nezákonné. Nenariadil však zvrátenie tohto kroku, informovala tlačová agentúra AP.

Senát súdu so sídlom v Edinburghu dospel k záveru, že konečné rozhodnutie v danej veci musí prijať britský Najvyšší súd. Zrušil pritom iný rozsudok škótskeho súdu z minulej stredy, ktorý označil predĺženie prestávky v činnosti britského parlamentu pred začiatkom novej schôdze za opatrenie v súlade so zákonmi.

Škótski sudcovia teraz uznali, že pozastavenie činnosti parlamentu bolo v tomto prípade motivované snahou "mariť" prácu zákonodarcov. Príslušné rozhodnutie podľa nich "nemá žiadny účinok" vzhľadom na jeho "nezákonnosť".

Britská vláda už avizovala, že sa proti tomuto verdiktu odvolá, informovala agentúra AFP.

Najnovší rozsudok, vynesený na základe podaného odvolania, bezprostredne neovplyvní spomínanú prestávku, ktorá sa začala v utorok ráno, potvrdila spravodajská stanica BBC. Britský Najvyšší súd má v tejto veci pojednávať budúci utorok.

Podnet podala skupina poslancov z rôznych politických strán v záujme širšej parlamentnej rozpravy, od ktorej si sľubujú odvrátenie neriadeného ukončenia členstva Británie v EÚ.

V súvislosti so spornou prestávkou v činnosti britského parlamentu prebiehali ešte dve ďalšie súdne konania - v Severnom Írsku a priamo v Londýne.

Labouristi požadujú okamžité zvolanie parlamentu


Britskí opoziční poslanci vyzvali premiéra Borisa Johnsona, aby ešte v stredu zvolal parlament. Urobili tak po tom, ako najvyšší civilný súd Škótska uznal, že rozhodnutie Johnsona pozastaviť činnosť britského parlamentu krátko pred vystúpením krajiny z Európskej únie je nezákonné.

Parlament prerušil svoju činnosť v utorok ráno po tom, ako Johnson oznámil, že na novej parlamentnej schôdzi chce predložiť nový vládny program. Podľa kritikov si však toto prerušenie vynútil preto, aby mu poslanci nebránili uskutočniť brexit bez dohody či s ňou k 31. októbru.

"Nikto so zdravým rozumom nemôže veriť dôvodom Borisa Johnsona pre odstavenie parlamentu," uviedol na Twitteri tieňový minister labouristov pre brexit Keir Starmer. "Vyzývam premiéra na okamžité zvolanie parlamentu, aby sme mohli prediskutovať tento verdikt a rozhodnúť, čo bude ďalej," dodal.

Britská vláda už avizovala, že sa proti stredajšiemu verdiktu škótskeho súdu odvolá. "Sme sklamaní dnešným rozhodnutím a odvoláme sa na britský Najvyšší súd," uviedla vláda vo vyhlásení podľa agentúry DPA. Vláda konštatovala, že pozastavenie činnosti parlamentu bolo "zákonné a nevyhnutné" s cieľom predložiť "silnú domácu legislatívnu agendu".

Senát súdu so sídlom v Edinburghu nenariadil zvrátenie rozhodnutia o pozastavení činnosti britského parlamentu a dospel k záveru, že konečné rozhodnutie v danej veci musí prijať britský Najvyšší súd. Ten má v tejto veci pojednávať budúci utorok.