Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sériu podujatí v rámci klimatického štrajku otvoril protest v Sydney

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Séria piatkových podujatí sa koná krátko predtým, ako sa 2. decembra v Madride začne výročná svetová klimatická konferencia OSN o zmene klímy.

Sydney 29. novembra (TASR) - Séria podujatí v rámci klimatického štrajku sa v piatok začala zhromaždením v austrálskom meste Sydney, ktoré je zahalené do dymu spôsobeného požiarmi vyčíňajúcimi na východnom pobreží Austrálie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Na výzvu mladej švédskej aktivistky Grety Thunbergovej sa na akciách v Sydney zišli stovky ľudí, medzi nimi aj mnoho školákov.

Jedno zo zhromaždení sa konalo aj pred sídlom vládnucej Konzervatívnej strany, ktorú aktivisti obviňujú, že bagatelizuje riziko otepľovania planéty. Poukázali pritom, že pasivita austrálskej vlády "vo vzťahu ku klimatickej kríze má za následok rozsah požiarov".

Premiér Scott Morrison, ktorý je hlavným terčom kritiky demonštrantov, akúkoľvek spojitosť medzi požiarmi a zmenou klímy odmieta. Agentúra AFP však pripomenula, že austrálska vláda je veľkým obhajcom ťažby uhlia v krajine.

Podobné zhromaždenia ako v Sydney sa budú konať aj v austrálskych mestách Melbourne či Brisbane a postupne aj v ďalších mestách planéty Zem.

Ide o rovnakú akciu, aká sa konala v októbri vo viacerých veľkých mestách sveta a zúčastnili sa na nej milióny ľudí.

Séria piatkových podujatí sa koná krátko predtým, ako sa 2. decembra v Madride začne výročná svetová klimatická konferencia OSN o zmene klímy (COP25).