Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Separatisti zadržiavajú v Donbase 244 Ukrajincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výmena zadržiavaných osôb spolu s otázkami stiahnutia vojsk a usporiadaním miestnych volieb na území proruských separatistov v Donbase bude predmetom diskusie lídrov normandskej štvorky.

Kyjev 8. novembra (TASR) - Celkovo 244 Ukrajincov je nezákonne zbavených slobody na území v Donbase, ktoré je mimo kontroly ukrajinskej vlády. Informoval o tom v piatok portál Novosti Donbassa s odvolaním sa na údaje, ktoré si vyžiadal od Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Podľa portálu SBU ešte 24. októbra informovala o 245 ľuďoch zadržiavaných vo väzniciach v okupovaných oblastiach východnej Ukrajiny, zatiaľ čo o týždeň skôr uvádzala počet 240.

SBU vysvetlila, že informácie o počte väzňov sa aktualizujú na základe prichádzajúcich údajov.

Portál Novosti Donbassa pripomenul, že po stretnutí trojstrannej kontaktnej skupiny 29. októbra predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Martin Sajdik oznámil prípravu veľkej výmeny zajatcov.

Výmena zadržiavaných osôb spolu s otázkami stiahnutia vojsk a usporiadaním miestnych volieb na území proruských separatistov v Donbase bude predmetom diskusie lídrov normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko).