Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéfa spravodajskej služby vinia v spojitosti s útokmi na Srí Lanke

Na archívnej snímke pohľad do kostola sv. Sebastiána po explózii v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Džajavardena podľa AP neposkytol srílanskej bezpečnostnej rade informácie o Muhammadovi Zahranovi, vodcovi skupiny, ktorá je zodpovedná za aprílové útoky.

Kolombo 23. októbra (TASR) - Srílanský parlamentný výbor, ktorý vyšetroval aprílové bombové útoky, prišiel k záveru, že šéf štátnej spravodajskej služby Nílanthá Džajavardena je primárne zodpovedný za zlyhania spravodajských služieb, ktoré viedli k úmrtiam viac ako 300 ľudí počas útokov. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Výbor v správe zverejnenej v stredu uvádza, že Džajavardena dostal informácie o možných útokoch už 4. apríla - 17 dní predtým, ako došlo k samovražedným útokom. Spôsobil však zdržania pri zdieľaní týchto informácii s inými orgánmi.

Džajavardena podľa AP neposkytol srílanskej bezpečnostnej rade informácie o Muhammadovi Zahranovi, vodcovi skupiny, ktorá je zodpovedná za aprílové útoky. Zahran bol medzi samovražednými atentátnikmi, ktorí zaútočili na hotely a kostoly. Podľa textu správy mohli byť podniknuté kroky na zabránenie útokom, ak by sa o týchto záležitostiach hovorilo.

Výbor takisto uviedol, že roztržka medzi prezidentom Maithrípálom Sirisénom a premiérom Ranilom Vikramasinghem, ktorá minulý rok spôsobila politickú krízu, mala takisto vplyv na zlyhania v oblasti bezpečnosti.

Parlamentný výbor nemá právomoc vzniesť obvinenia, jeho zistenia však môžu byť použité pri trestných stíhaniach alebo občianskych súdnych konaniach, uviedla agentúra AFP. V súvislosti s útokmi podľa AFP prebiehajú ďalšie dve vyšetrovania.

K samovražedným bombovým útokom na Srí Lanke došlo na Veľkonočnú nedeľu 21. apríla v troch luxusných hoteloch v metropole Kolombo a blízkom okolí a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe.

Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti. Celkovo si útoky vyžiadali najmenej 321 obetí na životoch a viac ako 500 zranených.