Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN zriaďuje tím na pomoc vysídlencom

Na snímke generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Foto: TASR/AP

Guterres oznámil zriaďovanie tímu pri príležitosti desiateho výročia prijatia Dohovoru Africkej únie o ochrane a pomoci vnútorne vysídleným osobám v Afrike.

New York 23. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu oznámil, že zriaďuje tím na vysokej úrovni pre vnútorne vysídlené osoby. Zameria sa na milióny ľudí, ktorí utekajú zo svojich domovov pred konfliktmi, ale zostávajú vo svojich krajinách.

Podľa agentúry AP Guterres konštatoval, že počet vnútorne vysídlených osôb na celom svete v posledných rokoch stále rastie, "do konca roku 2018 bolo vyhnaných viac ako 41 miliónov ľudí".

Guterres oznámil zriaďovanie tímu pri príležitosti desiateho výročia prijatia Dohovoru Africkej únie o ochrane a pomoci vnútorne vysídleným osobám v Afrike. Je prvou a jedinou kontinentálnou, právne záväznou zmluvou, ktorá chráni a pomáha vnútorne vysídleným osobám.

Guterres povedal, že tím, ktorého členov čoskoro predstavia verejnosti, sa bude snažiť zvýšiť globálnu pozornosť a podporu a odporučiť "trvalé riešenia" pre vnútorne vysídlené osoby.