Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ruský súd zamietol odvolanie Putinovho kritika uväzneného na 25 rokov

Ruský opozičný aktivista Vladimir Kara-Murza v súdnej sieni počas vyhlásenia rozsudku na moskovskom mestskom súde 31. júla 2023. Foto: TASR/AP

Karu-Murzu odsúdili v apríli na najdlhší trest odňatia slobody, na aký v posledných rokoch v Rusku odsúdili opozičného predstaviteľa.

Moskva 31. júla (TASR) - Ruský súd v pondelok zamietol odvolanie disidenta Vladimira Karu-Murzu proti 25-ročnému väzeniu za kritiku invázie na Ukrajinu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Karu-Murzu odsúdili v apríli na najdlhší trest odňatia slobody, na aký v posledných rokoch v Rusku odsúdili opozičného predstaviteľa. To okamžite kritizovali západné krajiny.

"Verdikt moskovského mestského súdu zo 17. apríla musí zostať nezmenený," uviedol v pondelok odvolací súd v Moskve, ktorý citovali ruské štátne tlačové agentúry.

Moskovský súd na verejnosti neprístupnom procese 41-ročného opozičného politika odsúdil za vlastizradu za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a napojenie na "nežiaducu organizáciu".

Kara-Murza má nervové ochorenie polyneuropatia (poškodenie nervových vlákien v končatinách), čo je podľa jeho právnikov dôsledok dvoch pokusov o otravu v rokoch 2015 a 2017. Ochorenie sa mu vo väzení zhoršilo, dodal jeho právnik.

Tento opozičný politik dlhoročne žiadal v Spojených štátoch a Európe samostatné sankcie proti konkrétnym ruským predstaviteľom.

V záverečnej reči na súde v apríli Kara-Murza obhajoval svoju politickú prácu a svoje výroky o napadnutí Ukrajiny neodvolal. "Nielenže nič z toho neľutujem - som na to hrdý," povedal.

Po vyhlásení verdiktu Spojené štáty ostro Rusko skritizovali za "stupňovanie represií".

Väčšina odporcov režimu z Ruska ušla alebo sú za mrežami a za protesty proti vojne na Ukrajine už úrady zadržali tisíce bežných Rusov.





4 jam bre