Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti

Robotníci odstraňujú trosky zo strechy poškodenej tepelnej elektrárne DTEK po ruskom útoku na Ukrajine vo štvrtok 2. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že boje zúrili medzi ukrajinskými a ruskými silami v okolí siedmich pohraničných dedín v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny.

Kyjev 12. mája (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruská armáda dostala pod kontrolu ďalšie štyri obce v ukrajinskej Charskovskej oblasti, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Ide o sídla Hutyšče, Krasne, Morochovec a Olijnykovo. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe.

Rusko v piatok spustilo ofenzívu na východe Ukrajiny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v nedeľu oznámil, že z tejto oblasti bolo evakuovaných 4073 ľudí. Reportéri AFP pozorovali evakuáciu obyvateľov z okolia mesta Vovčansk.

Synehubov tiež uviedol, že pri nedeľnom útoku zomrel jeden muž v jednej dedine v Charkovskej oblasti a ďalšia osoba utrpela zranenia vo Vovčansku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že boje zúrili medzi ukrajinskými a ruskými silami v okolí siedmich pohraničných dedín v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny.