Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ruskí Noční vlci navštívili pamätník druhej svetovej vojny pri Berlíne

Vodca motorkárskej skupiny Noční vlci Alexander Zaldostanov, tiež známy ako Chirurg, prichádza na slávnostnú inauguráciu Vladimira Putina za ruského prezidenta vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve v Rusku v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Noční vlci majú údajne naplánované návštevy ďalších lokalít spojených s druhou svetovou vojnou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 7. mája (TASR) - Členovia ruského nacionalistického motorkárskeho klubu "Noční vlci" v utorok navštívili pamätník bojov na Seelowských výšinách pri Berlíne. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

K pamätníku neďaleko poľských hraníc zavítalo pred 79. výročím porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne asi 30 motorkárov. Polícia uviedla, že ich sprevádzala a bez incidentov sa na mieste fotografovali a pili kávu. Noční vlci majú údajne naplánované návštevy ďalších lokalít spojených s druhou svetovou vojnou.

Noční vlci vznikli ešte v bývalom Sovietskom zväze koncom 80. rokov. Dnes sú považovaní za silných podporovateľov prezidenta Putina, ktorý s klubom kedysi absolvoval turné po Rusmi okupovanom Kryme. Ich členom je aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

Klub o sebe tvrdí, že je "motorkárskym spolkom vlastencov", ktorý sa hlási k pravoslávnym koreňom a histórii Ruska. Jeho emblémom je vrčiaca vlčia hlava so závojom plameňov, ktorý majú motorkári viditeľne umiestnený na kožených bundách.

Noční vlci pravidelne navštevujú pamätné miesta druhej svetovej vojny okolo 9. mája, ktorý sa v Rusku oslavuje ako Deň víťazstva po kapitulácii nacistického Nemecka 8. mája 1945. Podľa EÚ sa niektorých členov klubu vrátane jeho zakladateľa Alexandra Zaldostanova týkajú sankcie pre podporou ruskej agresie na Ukrajine.