Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruského herca Ustinova obhajuje advokát známy z kauzy Snowden

Na snímke protesty za prepustenie ruského herca Pavla Ustinova, v Moskve, 19. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Ustinovovým advokátom sa v stredu stal Anatolij Kučerena, ktorý v Rusku zastupoval aj záujmy bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

Moskva 19. septembra (TASR) - Ruská generálna prokuratúra žiadala súd v Moskve, aby rozhodol o podmienečnom prepustení z väzby herca Pavla Ustinova, odsúdeného na tri a pol roka väzenia za útok na verejného činiteľa. K údajnému útoku došlo počas demonštrácií za slobodné voľby v Moskve.

Prokuratúra žiada, aby súd nariadil Ustinovovo prepustenie z väzby, kým sa jeho prípad a verdikt neposúdi v odvolacom konaní, ktoré sa bude konať 23. septembra. O prepustení z väzby by mal súd rozhodovať v piatok, informoval spravodajský server Novaja gazeta.

Ustinovovým advokátom sa v stredu stal Anatolij Kučerena, ktorý v Rusku zastupoval aj záujmy bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

Novaja gazeta pripomenula, že jediným človekom, ktorý bol po vynesení rozsudku na čas do odvolacieho konania prepustený z väzby, bol svojho času líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj súdený za spreneveru v kauze Kirovles.

Podľa vyšetrovateľov Ustinov počas úradmi nepovoleného zhromaždenia, ktoré sa konalo v Moskve 3. augusta, v blízkosti stanice metra Puškinskaja vykrikovaním sloganov najprv upútal pozornosť príslušníkov Národnej gardy, ktorí ho následne zaistili. Počas zadržania Ustinov kládol odpor a jednému z gardistov údajne vykĺbil rameno ľavej ruky.

Súd dospel k záveru, že Ustinov týmto svojím konaním spôsobil poškodenému Alexandrovi Ľaginovi morálnu ujmu i fyzickú bolesť, a odsúdil ho na tri a pol roka väzenia.

Herec všetky obvinenia odmieta, tvrdí, že sa na protestoch v Moskve nezúčastnil a ani nekládol odpor bezpečnostným zložkám.

Predseda súdu Sergej Krivoručko, ktorý je podľa denníka Novaja gazeta na tzv. Magnitského zozname vypracovanom vládou USA, si na pojednávaní odmietol pozrieť videozáznam dokazujúci, že Ustinov pred svojím zatknutím nevykrikoval. Po pobúrenej reakcii ľudí v sále Krivoručko pohrozil, že dá sieň vyprázdniť, uviedla rozhlasová stanica Rádio Sloboda.

Centrum pre ľudské práva nedávno oznámilo, že herca Ustinova považuje za politického väzňa. Podporu tomuto pomerne neznámemu hercovi vyjadrili už desiatky jeho slávnych kolegov a petíciu požadujúcu prešetrenie jeho rozsudku podpísalo už viac ako 130 000 ľudí.

Pouličné protesty v Moskve vypukli v júli po tom, ako mestská volebná komisia odmietla ako kandidátov komunálnych volieb zaregistrovať asi 12 nezávislých a opozičných politikov, pričom ako dôvod uviedla formálne nedostatky v predložených podpisových hárkoch a ďalších dokladoch. Toto rozhodnutie malo za následok sériu protestných zhromaždení a pochodov, pričom časť z nich sa konala bez úradného povolenia.

Jedným z nich bolo aj zhromaždenie z 27. júla. Úrady vtedy proti demonštrantom nasadili políciu a Ruskú gardu, ktorá dav rozohnala. Zadržaných bolo okolo 1400 ľudí. Následne boli desiatky z nich obvinené z útoku na verejného činiteľa, podnecovania nepokojov alebo z porušenia pravidiel organizovania verejného zhromaždenia. Viacerí už boli medzičasom odsúdení na tresty väzenia.