Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macron sľúbil obnovu Notre-Dame do 5 rokov

Na snímke pohľad do interiéru Katedrály Notre-Dame po požiari 16. apríla 2019 v Paríži. Foto: TASR/AP

Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť.

Paríž 16. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prisľúbil, že katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorú poškodil rozsiahly požiar, bude obnovená "v priebehu piatich rokov". Informovali o tom tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

"Obnovíme túto katedrálu v priebehu piatich rokov a bude ešte krajšia," uviedol Macron v televíznom príhovore deň po tom, ako gotický chrám v centre Paríža vážne poškodil oheň. Prezident priznal, že na katedrále s 850-ročnou históriou je "toho veľa, čo treba obnovovať", vyjadril však presvedčenie, že Francúzi to "znova dokážu" a "zmobilizujú sa".

"Zdieľam váš smútok a takisto zdieľam aj vašu nádej," povedal Macron v závere svojho príhovoru. Prezident sa v ňom poďakoval zasahujúcim hasičom, policajtom, ako aj darcom, ktorí ponúkli peniaze na renováciu chrámu.

Požiar na streche katedrály Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, vypukol v pondelok večer a uhasiť sa ho podarilo až po deviatich hodinách. Oheň zničil samotnú strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

Ku katastrofe došlo v čase, keď boli na spomínanej veži vykonávané renovačné práce. Parížska prokuratúra uviedla, že požiar vyšetruje ako nešťastnú náhodu, a nie ako prípad podpaľačstva.

Román Chrám Matky Božej v Paríži je po požiari Notre-Dame bestellerom



Román Chrám Matky Božej v Paríži od spisovateľa Victora Huga, ktorému dominuje v súčasnosti požiarom spustošená katedrála Notre-Dame, sa vo svojej pôvodnej verzii ocitol v utorok na samotnom vrchole rebríčka aktuálne najpredávanejších kníh francúzskej verzie internetového obchodu Amazon.

Úspešnou v predajnosti je aj anglická verzia tohto románu, ktorá na rovnakej platforme vedie v kategórii označenej ako historická fikcia.

Román Chrám Matky Božej v Paríži bol publikovaný v roku 1831. Tento príbeh o hrbatom Quasimodovi, zvonárovi v katedrále Notre-Dame, a krásnej cigánke Esmeralde, dopomohol v 19. storočí k rozsiahlej obnove katedrály, priblížila agentúra AP.

Počas Veľkej francúzskej revolúcie v roku 1793 bola totiž katedrála zničená a vyrabovaná. Po revolúcii sa nachádzala v dezolátnom stave - zbúrané steny zakrývali tapisérie, okná a vitráže boli vytlčené - a reálne sa uvažovalo o jej zbúraní.

Katedrále však pomohol práve Hugov román Chrám Matky Božej v Paríži. Vďaka nemu sa podarilo vyvolať záujem verejnosti o jej osud a získať formou verejnej zbierky peniaze potrebné na jej obnovu.

Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička z 19. storočia.


Zvony na katedrálach sa rozozvučia na znak solidarity s Parížom



Zvony na všetkých katedrálach vo Francúzsku sa rozozvučia v stredu o 18.50 h, čo je predpokladaný čas, keď v pondelok ocitla v plameňoch strecha katedrály Notre-Dame v Paríži. Francúzska konferencia biskupov to podľa agentúry AP oznámila v utorok s tým, že pôjde o prejav solidarity všetkých francúzskych diecéz s Parížom.

Podľa zverejneného vyhlásenia má zvonenie taktiež upozorniť, že požiar parížskeho chrámu predstavuje "šok, ktorý zďaleka nezasiahol iba francúzskych katolíkov". Vo Francúzsku sa nachádza celkove 103 katedrál.

Ešte v utorok pripomenuli požiar v Paríži zvony londýnskeho Westminsterského opátstva. Podľa oznámenia britskej premiérky Theresy Mayovej sa malo zvonenie ozvať o 17.43 h miestneho času (18.43 h SELČ), čo je takisto čas uvádzaný v súvislosti s vypuknutím požiaru parížskeho chrámu Notre-Dame.

Mayová uviedla, že Briti chcú týmto gestom "zdôrazniť svoju solidaritu s Francúzskom a jeho obyvateľmi". Premiérka ponúkla Francúzsku pomoc Británie pri obnove poškodenej katedrály, ktorú označila za "jednu z najkrajších stavieb sveta".

Zvony na britských katedrálach a kostoloch majú v súvislosti s požiarom vo Francúzsku zaznieť aj vo štvrtok, doplnila AP.