Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Riaditeľom Britského múzea sa stal historik umenia Nicholas Cullinan

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Do Britského múzea sa presťahuje v nasledujúcich mesiacoch z londýnskej Národnej portrétovej galérie, ktorej riaditeľom bol od roku 2015.

Londýn 28. marca (TASR) - Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Cullinan (46) uviedol, že je preňho česť viesť jedno z najlepších múzeí sveta.

Do Britského múzea sa presťahuje v nasledujúcich mesiacoch z londýnskej Národnej portrétovej galérie, ktorej riaditeľom bol od roku 2015. Tento historik umenia v minulosti pôsobil aj ako kurátor v Metropolitnom múzeu umenia v americkom New Yorku i v britskom múzeu moderného umenia Tate Modern.

Fischer odstúpil z funkcie riaditeľa Britského múzea vlani v auguste po zistení, že tisíce artefaktov múzejnej kolekcie "chýba alebo boli ukradnuté či zničené". Múzeum, ktoré čaká prestavba, odvtedy viedol dočasný riaditeľ Mark Jones.

Predseda správnej rady Britského múzea George Osborne uviedol, že Cullinana vybrali, pretože dokázal, že ma vodcovské schopnosti a dohliadal aj na nedávnu renováciu Národnej portrétovej galérie.

Britské múzeum založili v roku 1753 a je jedným z najznámejších múzeí sveta. Jeho kolekcia obsahuje vyše osem miliónov položiek. Podobne ako iné západné múzeá však v posledných rokoch čelí výzvam na vrátenie artefaktov, ktoré nadobudlo počas existencie Britského impéria.

Minuloročná kauza súvisiaca s chýbajúcimi artefaktmi viedla k policajnému vyšetrovaniu a prepusteniu jedného zamestnanca, pripomína AFP.