Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Putin podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy INF

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - Michal Svítok

Zmluva INF medzi bývalým Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi bola podpísaná vo Washingtone 8. decembra 1987.

Moskva 3. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákon o pozastavení plnenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) zo strany Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra TASS.

Legislatívu predtým schválila 18. júna Štátna duma a následne 26. júna i Rada federácie - horná komora ruského parlamentu. Schválené znenie bolo už zverejnené na oficiálnom portáli právnych informácií, čím nadobudlo účinnosť.

Zákon okrem iného uvádza, že rozhodnutie o obnovení plnenia INF musí prijať hlava štátu, pripomenula TASS.

Zmluva INF medzi bývalým Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi bola podpísaná vo Washingtone 8. decembra 1987. Platnosť nadobudla 1. júna 1988. Zmluva zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Rusko začiatkom februára oznámilo, že pozastaví plnenie INF po tom, ako tak koncom januára urobili aj Spojené štáty. Američania svoj krok zdôvodnili tvrdením, že Rusko má niekoľko práporov vybavených novým mobilným systémom pre riadené strely 9M729, známym aj pod označením SSC-8, ktoré sú schopné doletu viac ako 500 kilometrov.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákon o pozastavení plnenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) zo strany Ruska. Informovala o tom tlačová agentúra TASS.

Prehľad vývoja Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) medzi Ruskom a USA



8. december 1987, Washington, USA - Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) podpísali najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu (ZSSR) Michail Gorbačov a prezident USA Ronald Reagan. Proces uplatňovania a verifikácie zmluvy bol v časoch jej podpisu najzložitejší a najdôkladnejší v celej dovtedajšej histórii kontroly jadrových zbraní.

1. jún 1988, Moskva, ZSSR – Zmluva INF oficiálne vstúpila do platnosti po tom, ako ju ratifikoval americký Senát a ako si Gorbačov a Reagan vymenili ratifikačné listiny.

1. februára 2019, Washington, USA - USA oznámili, že odstupujú od INF. Informoval o tom americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo Washingtone. USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO.

2. februára 2019, Moskva, Rusko - Prezident Putin oznámil, že Rusko pozastaví plnenie INF po tom, ako USA ohlásili odstúpenie od tejto bilaterálnej dohody. Putin ďalej oznámil, že Rusko začne výskum a vývoj nových typov rakiet.

7. februára 2019, Moskva, Rusko - Na zničenie vertikálnych odpaľovacích zariadení MK-41, tzv. "terčových rakiet" a bezposádkových lietadiel údajne narúšajúcich INF vyzvali Washington predstavitelia ruského ministerstva obrany (MO RF). MO RF vo vyhlásení odporučilo americkej strane "prijať v čase do ukončenia platnosti zmluvy INF všetky nevyhnutné kroky vedúce k opätovnému dodržiavaniu danej zmluvy, prostredníctvom zničenia na súši umiestnených vertikálnych odpaľovacích zariadení MK-41, určených na odpaľovanie striel s plochou dráhou letu Tomahawk", ako aj niektorých typov terčových rakiet a "bezposádkových útočných lietadiel".

30. mája 2019, Moskva, Rusko - Prezident Putin predložil Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, návrh zákona o pozastavení platnosti INF.

18. júna 2019, Moskva, Rusko - Štátna duma odhlasovala podporu dekrétu prezidenta Putina o pozastavení záväzkov Ruska v rámci zmluvy INF podpísanej s USA. Rusko sa tak posunulo bližšie k pozastaveniu platnosti INF z roku 1987.