Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin oslávil so Si Ťin-Pchingom jeho 66. narodeniny

Čínsky prezident Si Ťin-Pching a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin daroval Ťin-Pchingovi ruskú zmrzlinu a dostal od neho čínsky čaj.

Dušanbe 15. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-Pching oslávil v sobotu svoje 66. narodeniny spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prezidenti sa stretli v tadžickom hlavnom meste Dušanbe, a to krátko pred konferenciou o bezpečnosti a stabilite v Ázii (CICA), na ktorej sa v sobotu zúčastňujú. S odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií o tom informovala agentúra Reuters.

Putin, ktorý Si Ťin-Pchinga považuje za svojho blízkeho priateľa, mu k narodeninám daroval zmrzlinu. Čínska štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých si dvojica pripíja šampanským. Schôdzka prezidentov sa odohrala v hoteli, v ktorom je Si Ťin-Pching v Dušanbe ubytovaný.

Putin daroval Ťin-Pchingovi ruskú zmrzlinu a dostal od neho čínsky čaj. Čínsky prezident tomu ruskému za darček poďakoval a dodal, že Putin je v Číne veľmi obľúbený. Čínska štátna televízia zároveň zverejnila na svojej webstránke zábery dvojice obzerajúcej si bielu tortu vyzdobenú červenými a modrými cukrovinkami v tvare kvetov a čínskym nápisom, želajúcim Ťin-Pchingovi "veľa šťastia".

Zaoberať sa súkromnými životmi štátnikov je v Číne obzvlášť neobvyklé. Tamojšia verejnosť totiž väčšinou ani nepozná presné dátumy ich narodenia, ktoré sú považované za čosi ako štátne tajomstvo, pripomína Reuters.