Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prívrženci opozičného lídra Guaidóa opustili venezuelskú ambasádu

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jeden z Madurových podporovateľov sa vyjadril, že viac ako desať Guaidóových stúpencov čiastočne okupovalo ambasádu, kde žije 15 ľudí.

Brazília 14. novembra (TASR) - Skupina prívržencov venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa opustila v stredu veľvyslanectvo tejto krajiny v brazílskom hlavnom meste Brazília. Skončila sa tak ich konfrontácia s podporovateľmi venezuelského prezidenta Nicolása Madura, uviedla agentúra AFP.

Guaidóom vymenovaná veľvyslankyňa Teresa Belandriová potvrdila vo vyhlásení odchod skupiny z ambasády - niekoľko hodín po tom, ako sa začal boj o kontrolu nad ňou.

"Dali sme pokyn nášmu personálu, aby opustil veľvyslanectvo v Brazílii, pretože nevieme zaručiť ich bezpečnosť z dôvodu násilia zo strany uzurpátorov režimu Nicolása Madura," uviedla Belandriová.

Povedala tiež, že jej tím rokuje s brazílskymi úradmi s cieľom "sprístupniť naše sídlo v najkratšom možnom čase". Predtým sa vyjadrila, že členovia personálu na veľvyslanectve v stredu "dobrovoľne" otvorili dvere zástupcom, ktorí pre ňu pracujú.

Jeden z Madurových podporovateľov sa vyjadril, že viac ako desať Guaidóových stúpencov čiastočne okupovalo ambasádu, kde žije 15 ľudí.

Pred ňou sa zhromaždili stovky ľudí, mnohí z nich boli prívržencami brazílskej ľavicovej Strany pracujúcich (PT) a skandovali "sláva Madurovi" alebo "drogový díler Guaidó". Polícia zatkla dvoch ľudí po potýčkach medzi prívržencami Guaidóa a Madura.

Belandriová vo svojom prvom vyhlásení požiadala všetkých akreditovaných zástupcov na ambasáde a venezuelských siedmich konzulátoch v Brazílii, aby uznali Guaidóa ako legitímneho prezidenta.

Ako legitímneho prezidenta Venezuely ho uznáva Brazília aj ďalších viac než 50 krajín sveta. Za dočasného prezidenta krajiny sa Guaidó vyhlásil v januári tohto roka. Doteraz sa mu však nepodarilo prevziať vo Venezuele moc. Prezidenta Madura stále podporuje venezuelská armáda a svojich vojenských expertov mu na pomoc vyslalo aj Rusko. Jediným voleným orgánom, ktorý ovláda venezuelská opozícia, je parlament.