Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku amerického dronu zahynulo v Somálsku 13 militantov aš-Šabábu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aš-Šabábu sa pripisuje zodpovednosť za októbrový bombový útok v somálskej metropole Mogadišo, pri ktorom zahynulo 512 ľudí a ďalších vyše 300 osôb utrpelo zranenia.

Johannesburg 27. decembra (TASR) - Životy 13 príslušníkov militantov z extrémistického hnutia aš-Šabáb si vyžiadal útok amerického bezpilotného lietadla, ku ktorému došlo v nedeľu na juhu Somálska. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Africké velenie ozbrojených síl USA (U.S. AFRICOM) uviedlo, že útok sa uskutočnil v nedeľu ráno približne 50 kilometrov severozápadne od mesta Kismayo a neutrpeli pri ňom zranenia nijakí civilisti.

Spojené štáty uskutočnili tohto roku v Somálsku 34 útokov bezpilotnými lietadlami. Urobili tak po výzve amerického prezidenta Donalda Trumpa na zintenzívnenie boja proti aš-Šabábu - momentálne najsilnejšej islamistickej skupine v Afrike.

Aš-Šabábu sa pripisuje zodpovednosť za októbrový bombový útok v somálskej metropole Mogadišo, pri ktorom zahynulo 512 ľudí a ďalších vyše 300 osôb utrpelo zranenia. Išlo o najkrvavejší útok v dejinách Somálska a jeden z najhorších teroristických činov od útokov na Spojené štáty z 11. septembra 2001.