Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pozorovatelia volieb v Bielorusku upozorňujú na porušovanie zákona

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko hovorí s novinármi po jeho hlasovaní v parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Minsku 17. novembra 2019. V Bielorusku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby. Volia sa poslanci dolnej komory parlamentu. Foto: TASR

Opozíciou organizovaný tím volebných pozorovateľov v prvej polovici dňa zaregistroval 594 prípadov porušenia zákona o voľbách.

Minsk/Brusel 17. novembra (TASR) - Prívrženci bieloruskej opozície a volební pozorovatelia v nedeľu informovali, že počas prebiehajúcich parlamentných volieb v Bielorusku došlo už k mnohým prípadom porušenia zákona o voľbách.

Podľa bieloruského spravodajského servera tut.by do 16.00 h miestneho času svoje právo voliť využilo 63,65 percenta zaregistrovaných voličov, takže parlamentné voľby sú podľa ústrednej volebnej komisie platné.

Agentúra AFP spresnila, že opozíciou organizovaný tím volebných pozorovateľov v prvej polovici dňa zaregistroval 594 prípadov porušenia zákona o voľbách.

Väčšina z nich sa týkala nesúladu medzi štatistikou počtu voličov uvádzanou volebnými komisiami a údajmi zozbieranými na mieste pozorovateľmi.

Ľudskoprávni aktivisti tiež hlásili, že v niektorých volebných miestnostiach pozorovateľom neumožnili dohľad nad hlasovaním, zakazovali im fotografovať alebo podávať oficiálne námietky.

Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová uviedla, že EÚ pozorne sleduje nedeľňajšie voľby v Bielorusku.

"Naše štandardy týkajúce sa volieb sú veľmi vysoké," pripomenula vo svojom vyhlásení pred novinármi v Bruseli. "Pokiaľ ide o Bielorusko, očakávame spravodlivé transparentné voľby v súlade s medzinárodnými normami," dodala.

AFP však konštatovala, že zahraniční pozorovatelia monitorujúci voľby v Bielorusku nie sú v tejto veci optimistickí.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) už vo svojej správe o stave pred samotnými voľbami v Bielorusku uviedla, že ľudia neočakávali, že voľby budú "skutočne konkurenčné" a hlasovaciemu procesu "dôverovali len málo".

OBSE, ktorá na voľby do Bieloruska vyslala 400 pozorovateľov, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.

Opozičné strany sa pred voľbami sťažovali, že mali veľké problémy s registráciou svojich kandidátov i pozorovateľov. Volebná komisia napokon pred parlamentnými voľbami zaregistrovala len 37 z 54 navrhovaných kandidátov opozície.

Podľa lídra opozičnej Zjednotenej občianskej strany Mikalaja Kazlova je výsledok volieb v Bielorusku aj tak ľahko predvídateľný. "Na 99 percent vieme, kto v ktorom obvode vyhrá," dodal. Hlasovanie v parlamentných voľbách v Bielorusku označil za "imitáciu volieb".