Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poslanci odmietli harmonogram schvaľovania vykonávacieho zákona

Britský premiér Boris Johnson v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EÚ sa teraz podľa Johnsona musí rozhodnúť, ako sa postaví k jeho nepodpísanej žiadosti o trojmesačný odklad dátumu vystúpenia Británie z Únie, ktorý mu podľa jeho slov nanútili poslanci.

Londýn 22. októbra (TASR) - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu hlasovali v utorok večer proti trojdňovému harmonogramu schvaľovania návrhu vykonávacieho zákona o brexitovej dohode. Zamietli ho pomerom hlasov 308:322, informovala televízia Sky News.

Johnson predtým v rozprave uviedol, že v takomto prípade vypíše predčasné voľby. Po hlasovaní povedal, že víta, že poslanci predtým po prvý raz podporili dohodu o brexite, keď hlasovali za návrh vykonávacieho zákona.

EÚ sa teraz podľa Johnsona musí rozhodnúť, ako sa postaví k jeho nepodpísanej žiadosti o trojmesačný odklad dátumu vystúpenia Británie z Únie, ktorý mu podľa jeho slov nanútili poslanci.

Hovorkyňa Európskej komisie (EK) Mina Andreevová na neschválenie harmonogramu vykonávacieho zákona na Twitteri reagovala, že EK očakáva, že britská vláda ju bude informovať o svojich ďalších krokoch.

Johnson sa usiloval pretlačiť parlamentom svoj návrh dohody o brexite, ktorú dosiahol s Európskou úniou, v priebehu troch dní, pretože odchod Británie z Únie je naplánovaný na 31. októbra. Ešte predtým však parlament musel vysloviť súhlas s vládnym návrhom vykonávacieho zákona, ktorým by sa dokument s vyrokovanými podmienkami brexitu previedol do britského práva.

Poslanci schválili v druhom čítaní vykonávací zákon o dohode o brexite


Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v utorok večer v druhom čítaní návrh vykonávacieho zákona o dohode o vystúpení Británie z EÚ. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Poslanci návrh zákona schválili pomerom hlasov 329 k 299. Vyslovili tak súhlas s vykonávacím zákonom o brexitovej dohode navrhnutým vládou. K vykonávaciemu zákonu totiž zatiaľ nebolo možné predložiť pozmeňovacie návrhy.

Britský premiér Boris Johnson predtým v rozprave v Dolnej snemovni parlamentu povedal, že ak poslanci neschvália harmonogram legislatívneho procesu, vláda stiahne návrh vykonávacieho zákona z programu rokovania zákonodarného zboru a vypíše nové voľby, ktoré by sa mali konať ešte pred Vianocami.

Johnson sa usiluje pretlačiť parlamentom svoj návrh dohody o brexite, ktorú dosiahol s Európskou úniou, v priebehu troch dní, pretože odchod Británie z Únie je naplánovaný na 31. októbra. Ešte predtým však parlament musí vysloviť súhlas s vládnym návrhom vykonávacieho zákona, ktorým by sa dokument s vyrokovanými podmienkami brexitu previedol do britského práva. Následne však poslanci budú hlasovať o harmonograme prerokúvania tohto zákona, ktoré by malo prebehnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Novú dohodu o brexite musí ešte schváliť Európsky parlament.