Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Portugalský parlament ukončil patovú situáciu pri voľbe predsedu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Konzervatívna Demokratická aliancia (AD) začiatkom mesiaca tesne vyhrala voľby, ale v utorok v parlamente nezískala 116 hlasov potrebných na zvolenie svojho kandidáta za šéfa parlamentu.

Lisabon 27. marca (TASR) - Nový portugalský parlament dosiahol v stredu kompromis o rozdelení funkcie predsedu parlamentu, čím ukončil patovú situáciu medzi dvoma hlavnými politickými stranami. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Konzervatívna Demokratická aliancia (AD) začiatkom mesiaca tesne vyhrala voľby, ale v utorok v parlamente nezískala 116 hlasov potrebných na zvolenie svojho kandidáta Josého Pedra Aguiara-Branca za šéfa parlamentu. S druhou najsilnejšou Socialistickou stranou (PS) sa v stredu dohodla na kompromise, že člen AD bude zastávať túto funkciu do septembra 2026 a potom ju preberie zástupca PS.

AD premiéra Luísa Montenegra vo voľbách z 10. marca vyhrala a v parlamente má najpočetnejšie zastúpenie, nemá však nadpolovičnú väčšinu. Pri hlasovaní sa tak nezaobíde bez podpory poslancov krajne pravicovej strany Dosť! (Chega!), hoci premiér Montenegro existenciu vzájomnej formálnej dohody popiera.