Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistan spustil novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Halász

Osoby poverené očkovaním a ich policajné sprievody sa v Pakistane často stávajú terčmi útokov militantov.

Islamabád 9. apríla (TASR) - V Pakistane spustili v pondelok ďalšiu z etáp celoštátnej vakcinácie proti detskej obrne s cieľom zaočkovať 38,7 milióna detí mladších ako päť rokov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa miestnych predstaviteľov.

V priebehu nasledujúcich dní sa do očkovania zapojí zhruba 260.000 pracovníkov, povedal predstaviteľ národného strediska pre elimináciu detskej obrny Ráná Mohammad Safdar.

Vyjadril pritom nádej, že sa podobné očkovacie kampane čoskoro uskutočnia aj v nepokojných kmeňových oblastiach Pakistanu.

Pakistan spolu s Afganistanom a Nigériou patria ku krajinám, kde sa stále objavujú nové prípady detskej obrny, dodala AP.

Osoby poverené očkovaním a ich policajné sprievody sa v Pakistane často stávajú terčmi útokov militantov. Útoky tohto druhu sa zintenzívnili po zistení, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v Pakistane použila falošnú očkovaciu kampaň proti hepatitíde ako lesť na nájdenie Usáma bin Ládina. Vodcu teroristickej siete al-Káida zabilo v roku 2011 americké komando.