Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila Izrael za používanie neprimeranej sily v pásme Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezolúciu, ktorú v mene Organizácie islamskej spolupráce (OIC) predložil Pakistan, schválila rada pomerom hlasov 23 za a 8 proti. Hlasovania sa zdržalo 15 krajín.

Ženeva 22. marca (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva odsúdila v piatok Izrael za "očividné a vedomé používanie nezákonnej a smrtiacej sily" proti demonštrantom v pásme Gazy. Rada zároveň vyzvala, aby boli páchatelia týchto činov postavení pred súd, píše agentúra Reuters.

Rezolúciu, ktorú v mene Organizácie islamskej spolupráce (OIC) predložil Pakistan, schválila rada pomerom hlasov 23 za a 8 proti. Hlasovania sa zdržalo 15 krajín.

Európske krajiny boli z hľadiska svojho postoja k rezolúcii názorovo rozdelené. USA sa hlasovania nezúčastnili po tom, ako minulý rok Radu na protest proti jej údajnej zaujatosti voči Izraelu opustili.

Text rezolúcie sa zakladal na výsledkoch vyšetrovania OSN, z ktorého vyplynulo, že izraelské bezpečnostné zložky sa počas vlaňajších protestov v pásme Gazy dopustili vojnových zločinov, ako aj zločinov proti ľudskosti, keď zabili 189 Palestínčanov a zranili ďalších najmenej 6100 palestínskych Arabov.

Rada taktiež rozhodla o nasadení dodatočných piatich pozorovateľov OSN s cieľom monitorovať situáciu v oblasti.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu výsledky reportu odmietol. Izrael obviňuje palestínske militantné hnutie Hamas, že manipuluje palestínskymi civilistami a zneužíva ich na krytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a útočiť na izraelských civilistov i vojakov.

Podľa Izraela je Hamas zodpovedný za všetky incidenty v pohraničí, aj za tie, ktorých sa dopustili malé skupiny Palestínčanov.