Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obrador: Operácie americkej armády proti kartelom v Mexiku nedovolíme

López Obrador, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Donald Trump chce mexické drogové kartely zaradiť na zoznam zahraničných teroristických organizácií.

Mexiko 29. novembra (TASR) - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador varoval v piatok Washington, že nedovolí, aby proti kartelom na území Mexika zasahovala americká armáda. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nedovolíme žiadnym ozbrojencom pôsobiť na našom území. Ozbrojení cudzinci nemôžu v našej krajine intervenovať. To nedovolíme," vyhlásil López Obrador.

Americký prezident Donald Trump ešte v utorok vyhlásil, že mexické drogové kartely zaradí na zoznam zahraničných teroristických organizácií (FTO).

Na pláne zaradiť mexické kartely na zoznam FTO pracoval prezident podľa svojich slov počas obdobia posledných 90 dní a tento proces podľa neho "nebol jednoduchý".

Na zozname FTO v súčasnosti nie sú zaradené nijaké mexické organizácie. Jediným zástupcom z oblasti Latinskej Ameriky na tomto zozname je podľa DPA kolumbijská ľavicová povstalecká organizácia Národná oslobodzovacia armáda (ELN).

Na americkom zozname FTO sú okrem iných zaradené extrémistická organizácia Islamský štát (IS), teroristická sieť al-Káida či hnutie Boko Haram v Nigérii.